неделя, 23 март 2014 г.

Кекс - баклава



Това е рецептата на Танита за Мъфини баклава, но при мен е изпълнена като кекс. Танче, благодаря ти за страхотната рецепта. При мен претърпя съвсем леки изменения и изглежда така:

Продукти:

За пълнежа:
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
6 с.л. разтопено масло

За кекса:

2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
6 с.л. разтопено масло
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
ванилия


Всички продукти за пълнежа се смесват и разбъркват добре. Сухите съставки за тестото се смесват хубаво в голяма купа. Яйцата се разбиват с тел и към  тях се прибавят двата вида мляко и маслото. Течните съставки се прибавят постепенно към сухите, като всичко се бърка до хомогенна смес. Форма за кекс се намаслява и набрашнява. Изсипва се 2/3 от тестото, слага се пълнежа равномерно и отгоре се покрива с останалото тесто. Пече се в загрята на 170* фурна до пълна готовност. Проверява се с дървен шиш. Охлажда се, изважда се от формата и се поръсва с пудра захар.

25 коментара:

  1. Ох, ох, ох, и тази вкусотия ще се прави скоро, Илианка, благодаря за рецептата! Изглежда много сочен и апетитен.
    Поздрави и пожелания за успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда невероятно! Май ще ми замести един козунак! :)
    Спорна нова седмица, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  3. изглежда много, много вкусно, а аз тези мъфини ги бях забравила...

    ОтговорИзтриване
  4. Ех, че хубаво!Ама много ми харесва,много! Браво Илианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Обещавам при мен да няма изменения. Много ми харесва идеята и ще я изкопрам едно към едно;) Поздрав, Илианка!

    ОтговорИзтриване
  6. Това баклавено кексче ще ухае страхотно с тези орехи и масло в допълнение :) Ще взема да го причиня на половинката следващия път, когато прискърца за десерт :)
    Усмихната седмица, Или :)

    ОтговорИзтриване
  7. Илианка, прекрасно кексче се е получило и как само изглежда! Ще се прави! Много обичам такива рецепти, дето не са сложни.
    Прегръдка и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Чуден просто! Как да не го направи човек! Обичам орехови плънки!Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда вълшебно, Илианка,
    много красив, с изкушаващ ефектен и ароматен пълнеж.
    Чудесна рецепта и страхотно изпълнение!
    Поздравления, хубав и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви, дами! Вкусничко стана :)

    ОтговорИзтриване
  11. ммммного вкусно изглежда! Кексът по - пухкав ли става или по - скоро плътен? Сиси

    ОтговорИзтриване
  12. Купих продуктите и сега се зачудих с колко мл чаша да отмервам? Сиси

    ОтговорИзтриване
  13. Сиси, кексът е по-скоро влажен.
    Моята чаша е 200 мл.
    Можеш да използваш и друга чаша, но е важно да е една и съща за всички отмервания.
    Поздрави,
    Илиана

    ОтговорИзтриване
  14. Здравейте!
    Искам да попитам как печете този сладкиш - дали първо само на долен реотан или може и само на долен и горен едновременно?

    ОтговорИзтриване
  15. Здравейте,
    по принцип пека кексове на горен и долен едновременно :)

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен5 май 2015 г., 15:41

    Чудя се защо се слага и сода и бакпулвер?

    ОтговорИзтриване
  17. Здравейте, има доста рецепти, в които присъстват и двете.
    Смята се, че това е така, тъй като содата в бакпулвера може да е малко и да не е достатъчна да бухне сладкишът.
    Може да се ползва само бакпулвер в по-голямо количество, но киселината в него може да дойде прекалено.
    Също така, наличието на сода в рецептата е предпоставка за добиване на хубав загар.

    ОтговорИзтриване
  18. Анонимен5 май 2015 г., 17:26

    az sishto bih iskala da pitam za6to soda i bakpulver

    ОтговорИзтриване
  19. Вече отговорих по-горе.

    ОтговорИзтриване
  20. Анонимен9 май 2015 г., 16:49

    Мдаааа,ще се правиии

    ОтговорИзтриване
  21. направих го.стана страхотен и свьрши много бьрзо

    ОтговорИзтриване
  22. Браво! Радвам се много, че ви харесва :)

    ОтговорИзтриване
  23. Прекрасно изглежда! Имам нова фурма и смятам да я пробвам с този кекс. Колко време го пекохте? На вентилатор или без? Благодаря ви.

    ОтговорИзтриване
  24. Здравейте,
    не използвам вентилатор по принцип. За времето - не мога да кажа точно, защото всяка фурна пече различно. Това, което мога да посъветвам е, да го сложите в загрятата фурна и след като хване леко коричка отгоре, да покриете с хартия, за да го предпазите от изгаряне. Също така, ако ви се вижда, че фурната пече силно, може да намалите и на 160 градуса. Може да се пече по-бавно, но пък няма да остане клисав или пък да изгори.
    Успех!

    ОтговорИзтриване