Това е рецептата на Танита за Мъфини баклава, но при мен е изпълнена като кекс. Танче, благодаря ти за страхотната рецепта. При мен претърпя съвсем леки изменения и изглежда така:
Продукти:
За пълнежа:
1 ч.ч. счукани орехи
1/2 ч.ч. захар
2 ч.л. канела
6 с.л. разтопено масло
За кекса:
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода
3/4 ч.ч. захар
2 яйца
6 с.л. разтопено масло
1 1/2 ч.ч. кисело мляко
1/2 ч.ч. прясно мляко
ванилия
Всички продукти за пълнежа се смесват и разбъркват добре. Сухите съставки за тестото се смесват хубаво в голяма купа. Яйцата се разбиват с тел и към тях се прибавят двата вида мляко и маслото. Течните съставки се прибавят постепенно към сухите, като всичко се бърка до хомогенна смес. Форма за кекс се намаслява и набрашнява. Изсипва се 2/3 от тестото, слага се пълнежа равномерно и отгоре се покрива с останалото тесто. Пече се в загрята на 170* фурна до пълна готовност. Проверява се с дървен шиш. Охлажда се, изважда се от формата и се поръсва с пудра захар.
Ох, ох, ох, и тази вкусотия ще се прави скоро, Илианка, благодаря за рецептата! Изглежда много сочен и апетитен.
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за успешна нова седмица!
Изглежда невероятно! Май ще ми замести един козунак! :)
ОтговорИзтриванеСпорна нова седмица, Илиана!
изглежда много, много вкусно, а аз тези мъфини ги бях забравила...
ОтговорИзтриванеЕх, че хубаво!Ама много ми харесва,много! Браво Илианка!
ОтговорИзтриванеОбещавам при мен да няма изменения. Много ми харесва идеята и ще я изкопрам едно към едно;) Поздрав, Илианка!
ОтговорИзтриванеТова баклавено кексче ще ухае страхотно с тези орехи и масло в допълнение :) Ще взема да го причиня на половинката следващия път, когато прискърца за десерт :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица, Или :)
Илианка, прекрасно кексче се е получило и как само изглежда! Ще се прави! Много обичам такива рецепти, дето не са сложни.
ОтговорИзтриванеПрегръдка и спорна седмица!
Чуден просто! Как да не го направи човек! Обичам орехови плънки!Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванеИзглежда вълшебно, Илианка,
ОтговорИзтриванемного красив, с изкушаващ ефектен и ароматен пълнеж.
Чудесна рецепта и страхотно изпълнение!
Поздравления, хубав и усмихнат празник!
Благодаря ви, дами! Вкусничко стана :)
ОтговорИзтриванеммммного вкусно изглежда! Кексът по - пухкав ли става или по - скоро плътен? Сиси
ОтговорИзтриванеКупих продуктите и сега се зачудих с колко мл чаша да отмервам? Сиси
ОтговорИзтриванеСиси, кексът е по-скоро влажен.
ОтговорИзтриванеМоята чаша е 200 мл.
Можеш да използваш и друга чаша, но е важно да е една и съща за всички отмервания.
Поздрави,
Илиана
Вкусноо
ОтговорИзтриванеЗдравейте!
ОтговорИзтриванеИскам да попитам как печете този сладкиш - дали първо само на долен реотан или може и само на долен и горен едновременно?
Здравейте,
ОтговорИзтриванепо принцип пека кексове на горен и долен едновременно :)
Чудя се защо се слага и сода и бакпулвер?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, има доста рецепти, в които присъстват и двете.
ОтговорИзтриванеСмята се, че това е така, тъй като содата в бакпулвера може да е малко и да не е достатъчна да бухне сладкишът.
Може да се ползва само бакпулвер в по-голямо количество, но киселината в него може да дойде прекалено.
Също така, наличието на сода в рецептата е предпоставка за добиване на хубав загар.
az sishto bih iskala da pitam za6to soda i bakpulver
ОтговорИзтриванеВече отговорих по-горе.
ОтговорИзтриванеМдаааа,ще се правиии
ОтговорИзтриваненаправих го.стана страхотен и свьрши много бьрзо
ОтговорИзтриванеБраво! Радвам се много, че ви харесва :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно изглежда! Имам нова фурма и смятам да я пробвам с този кекс. Колко време го пекохте? На вентилатор или без? Благодаря ви.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванене използвам вентилатор по принцип. За времето - не мога да кажа точно, защото всяка фурна пече различно. Това, което мога да посъветвам е, да го сложите в загрятата фурна и след като хване леко коричка отгоре, да покриете с хартия, за да го предпазите от изгаряне. Също така, ако ви се вижда, че фурната пече силно, може да намалите и на 160 градуса. Може да се пече по-бавно, но пък няма да остане клисав или пък да изгори.
Успех!
Спазвайки с абсолютна прецизност рецептата кексчето не можах да го докарам на вид като снимката ти.Плънката падна на дъното и част остана по хартията ,която бях сложила отдолу.кексовата смес стана малко рядка ,може би това е причината.То сега брашна ли са?нямат нищо общо с едно време и захарта не е толкова сладка.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
Изтриванене знам защо сместа ви е станала така рядка. Наистина, може да зависи и от брашното... Но рецептата е изпитана и обикновено се получава успешно.
Колкото до плънката, да, тя и при мен пада долу. Но след като се обърне кексът, излиза отгоре :) Но все пак си е останала в тестото. Ако имате желание, може да опитате пак и да увеличите малко брашното.
Колко чаши захар са.3-4 или три четвърти
ОтговорИзтриванеТри четвърти чаена чаша захар.
Изтриване