неделя, 30 март 2014 г.

Мекици от тесто с айрян

Преди време изобщо не съм подозирала, че може да има толкова много рецепти за мекици. Познанията ми се свеждаха само до тези, които правеше баба. Те разбира се и до днес са си най-вкусни :) Но това не пречи аз да продължавам да изпробвам различните рецепти, които срещам.  На тази рецепта попаднах в кулинарна група във Фейсбук и авторът е Димка Попкина. Сърдечно благодаря за споделената вкусотия. Тъй като дозата беше малка за нас, аз промених пропорциите.

Продукти:

400 мл топъл айрян
30 г прясна мая
1 к.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
2 яйца
около 600-700 г брашно

Маята се разтваря в топлия айрян заедно със захарта и 5-6 с.л. брашно. Разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат содата, солта и яйцата и се се изсипва маята с айряна. Меси се меко, нелепнещо тесто. Разделя се на топчета колкото яйце, завиват се с чиста кърпа и се оставят да втасат. Втасалите топчета се разточват на кръг. По желание в средата се поставя пълнеж от сирене и мекиците се загъват, като краищата се притискат добре. Може и да не им слагате сирене. Тогава просто оставете тестото на кръгче. Мекиците се пържат в повече  добре загрято олио от двете страни. Стават готови много бързо, така че преди да започнете да пържите, си направете десетина предварително или си вземете помощник :)

7 коментара:

  1. Чудни са, Ил, благодаря много за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Когато прочета за нещо тестено при теб - зная, че е страхотно Илианка.
    Харесах рибата, вареното с пиле, но мекичките са неустоими...
    Чудесни рецепти, поздрави, хубав и усмихнат пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ето че и аз научих една нова и интересна рецепта! Определено ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. какво е топъл айрян ?

    ОтговорИзтриване
  5. какво е топъл айрян ?

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...