Супата от коприва е нещо, което присъства сравнително често у нас през пролетта. Странно е, че рецептата липсва в блога. Днес ще поправя тази грешка.
Продукти:
около 250 г коприва
1 глава лук (или 1 връзка зелен лук)
1 морков
1 домат (1 к.ч. домати от консерва)
1 к.ч. фиде (за предпочитане дебело)
3 с.л. олио
джоджен, чубрица, черен пипер
сол
магданоз
70 мл прясно мляко
Копривата се почиства и измива. Нарязва се на ситно и се попарва с гореща вода. Лукът и морковът се слагат да се варят в около 1,250 л вода за около 10 минути. Добавя се копривата. След като супата заври отново, се добавя олиото, чубрицата, сол и малко черен пипер. Вари се докато продуктите омекнат. Слагат се доматите, вари се още около 5 минути. След това във врящата супа се слага фидето и супата се оставя на огъня до пълна готовност. Накрая се прибавя прясното мляко, супата се оставя да заври отново. Поръсва се с джоджен (ако е пресен ще бъде най-добре) и магданоз.
Продукти:
около 250 г коприва
1 глава лук (или 1 връзка зелен лук)
1 морков
1 домат (1 к.ч. домати от консерва)
1 к.ч. фиде (за предпочитане дебело)
3 с.л. олио
джоджен, чубрица, черен пипер
сол
магданоз
70 мл прясно мляко
Копривата се почиства и измива. Нарязва се на ситно и се попарва с гореща вода. Лукът и морковът се слагат да се варят в около 1,250 л вода за около 10 минути. Добавя се копривата. След като супата заври отново, се добавя олиото, чубрицата, сол и малко черен пипер. Вари се докато продуктите омекнат. Слагат се доматите, вари се още около 5 минути. След това във врящата супа се слага фидето и супата се оставя на огъня до пълна готовност. Накрая се прибавя прясното мляко, супата се оставя да заври отново. Поръсва се с джоджен (ако е пресен ще бъде най-добре) и магданоз.
И аз много обичам супичка от коприва, и аз май нямам рецепта в блога:))) Страхотна е Или! Бих си взела една купичка! Честита пролет!:)
ОтговорИзтриванеТочно сега, в началото на пролетта са най-вкусни тези супи! Правя често, в различни варианти.
ОтговорИзтриванеТопла и слънчева нова седмица, Илианче!