четвъртък, 18 юли 2013 г.

Кифлички с боровинки

Напоследък в полските сайтове много масово се появиха едни питки с боровинки, на които едва ли бих могла да произнеса името без помощ. Видях доста такива и тази зараза хвана и мен.  Харесах си една рецепта с картофено тесто, обаче загубих източника. За радост си я бях запазила и успях да я направя. Е, внесох две-три промени :) и се получиха много пухкави и ароматни кифлички. Или пък питки. Или както решите да ги наричате.

Продукти:

7 г суха мая
250 мл топло мляко
100 г захар
около 450 г брашно (при мен беше повече)
1 пакетче Бурбонска ванилова захар
100 г меко масло
120 г сварени картофи (препоръчват да са варени предния ден)
1/2 ч.л. сол

За пълнежа:
12-15 с.л. боровинки
8 с.л. захар
1 капсула ванилия

Маята се разтваря в 6 с.л. прясно мляко заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат маслото, солта, захарта, настърганите на много ситно картофи и ваниловата захар. Изсипва се първата смес и топлото прясно мляко и се меси меко тесто. Оставя се да втаса. Разделя се на 10 части. Боровинките се смесват със захарта и ванилията. Всяка част от тестото се разточва на правоъгълник. Слага се по малко повече от супена лъжица боровинки и се сгъва на пакетче, като не се завива много стегнато, за да не тече много пълнежа. Така приготвените кифлички се поставят в тава, застлана с хартия за печене. Оставят се да втасат и се намазват с разбит с малко мляко жълтък. Пекат се в загрята на 180* фурна до готовност. Възможно е част от пълнежа да изтече, но това не е притеснително. Докато са горещи се поръсват с пудра захар.

Да ви е сладко!

7 коментара:

  1. Много ароматни са тези боровинкови кифлички! Чудесна закуска!
    Поздрави!)

    ОтговорИзтриване
  2. Не съм правила тесто с картофи и ще трябва да опитам!
    Чудесни са,Ил!
    Хубав петък :)

    ОтговорИзтриване
  3. Иле, за подобна вкусотия никак няма да се замисля как се нарича, изцяло ще й се насладя... Много вкусни изглеждат!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Иле, вчера много исках да те поздравя, но въобще не стигнах до компютъра... Но не съм те забравила и идвам да ти честитя имения ден, пък макар и на патерици... Желая ти да си здрава, обичана и много усмихната! Мисля, че тогава животът наистина е прекрасен. Всичко добро от мен и хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Много хубава рецепта, Илианче! Правила съм картофен хляб, но не и нещо сладко с такова тесто. Ще опитам, па макар и с друга плънка, ако не намеря боровинки на пазара. Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Истински пухенца си направила,Или!Супер са!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...