неделя, 7 април 2013 г.

Габровски пърленки



Продукти:

400 мл топла вода
около 700 - 800 г брашно
1/2 кубче прясна мая
1 ч.л. захар
1 равна с.л. сол

олио за намазване
сирене за поръсване
чубрица
парченце масло

Маята се разтваря в топлата вода заедно със захарта и от изброените продукти се замесва меко нелепнещо тесто. Оставя се да втаса покрито с кърпа. След като тестото е втасало, включете фурната на 200 * и поставете голяма тава, обърната с дъното нагоре. След това се разделя на четири. Всяка част се разточва на елипса с дебелина около 1 см. Намазва се леко с олио и се поръсва със сирене и чубрица. Така приготвената питка се поставя върху обърнатото дъно на нагрялата се тава и се пече на 200* до приятно зачервяване. След като се извадят от фурната, пърленките се мажат леко с краве масло и се завиват с кърпа да починат да кратко. Ако ги обичате хрупкави, пропуснете кърпата.

Да ви е сладко!

25 коментара:

  1. Много обичам пърленки, предполагам че
    и само с чубрица, без сирене ще бъде страхотна -
    чудесна е идеята и рецептата ти, Илианка.
    Благодаря ти,
    сърдечни поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, ти съвсем по габровски искаш да ги докараш, и без сирене дори :))

    Прекрасна седмица желая!

    ОтговорИзтриване
  3. Щом са пърленки,макар и габровски ще са много вкусни.
    Успешна нова седмица,Илианка!

    ОтговорИзтриване
  4. º° ❤♫°
    Olá! Passei para uma visita.
    Que delícia!

    Bom domingo!
    Boa semana!

    °º♡♡♫
    °º♡ Beijinhos do Brasil.
    º° ♡ ❤♫°

    ОтговорИзтриване
  5. Пърленки обичаме всякакви.
    А твоята е чудесна!
    В Габрово ли ще имаме среща сега :))

    ОтговорИзтриване
  6. В Габрово на пастички, Пепи. Норче ще ни срещне :)

    Magia da Inês, welcome!

    ОтговорИзтриване
  7. Мммм….направо ми се прияде габровска пърленка :))
    Чудесна е ! Ама защо е габровска ….не разбрах ?
    И в Бургас такива си ги хапваме:)))
    Хубава и усмихната по габровски седмица !:)))

    ОтговорИзтриване
  8. И аз не знам защо и колко е габровска. Преди време беше доста популярна и се продаваше в Билла.

    ОтговорИзтриване
  9. Яла съм копривщенски и медвенски пърленки само, като първите ми харесват много повече. Сега е ред и на габровските - чудесно изглеждат, Шеми!

    ОтговорИзтриване
  10. Е, копривщенски и медвенски не съм яла и правила. Хубаво ще е да се запозная и с тях :)
    Много шеметни прегръдки за теб!!!

    ОтговорИзтриване
  11. Ох, тук не е за гладни, уникално вкусни пърленки, Или! Прекрасна нова седмица ти пожелавам и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  12. Минавам само жомайки,защото а съм си отворила очите както трябва,а ми отиде уж по-лекия режим тази седмица :),чудна е,Или!

    ОтговорИзтриване
  13. То си е цяло пиршество тази пърленка. И вкусна, и ароматна, и...
    Чудна е, Иле, поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Много богато си я "насолила", Ил! Много е апетитна! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  15. Илиана, апетитна и ароматна питка! Интересен начин на печене!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. О, пак съблазняваш, Илианка! Много обичам пърленки, а дали ще са габровски или с друго месторождение, все ми е тая, стига да са така прелестни, както твоите! Черпя се виртуално поне двечки :))
    Поздрави и усмивки за тебе, мила!

    ОтговорИзтриване
  17. Ооо, момичета, радвам се, че ви харесват :)
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  18. Илианче, вчера ги направих и се получиха чудесно, хапнахме си ги с огромно удоволствие!
    Много ти благодаря за хубавата рецепта, и имаш специални комплименти от сина ми, много ги хареса :)

    ОтговорИзтриване
  19. С тези поруменели страни, изглеждат нечовешки апетитно.... :) Страхотно предложение!

    ОтговорИзтриване
  20. Ох, прекрасни са!Чудесно предложение, Илияна!Поздрави

    ОтговорИзтриване
  21. Илианка благодарности от цялото фемили за пърленките. Хапнахме си ги с кеф :)) и търсихме още. Благодаря за споделената рецепта.
    Прегръдки и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  22. Радвам се, че съм допринесла за разнообразието на вашата трапеза :)
    Пожелавам ви прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
  23. Щом са габровски ще са много вкусни

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...