Днес, според народната традиция, е ден за прошка.
По традиция хората взаимно си опрощават волни и неволни прегрешения, за да станат по-добри и да преодолеят конфликтите и противоречията в съвместния живот. Според обичая, младите искат прошка от старите, които им отговарят с думите: "простено да ти е, прости".
"Прошката е очистване от товара на минали обиди и вина. Може да прощава и да даде прошка силният човек. Прощаването на минали обиди е здраве, затова нека си пожелаем да бъдем силни"
По случая приготвих тази погача.
Продукти:
около 800 г брашно
25 г прясна мая
200 мл топло прясно мляко
200 мл кисело мляко
5 с.л. олио
2 яйца+1 белтък
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
125 г меко масло
1 жълтък за намазване
сусам за поръсване
Маята се разтваря в прясното мляко със захарта и две шепи от
брашното. Оставя се да шупне. В брашното се прави кладенче и там се слагат киселото мляко, яйцата, олиото и солта. Изсипва се горната смес и се меси меко нелепнещо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя за 15 минути да почине. Разделя се на 8 равни части, които се оформят на топчета и се разточват на кора с диаметър около 20 см. Всяка кора се намазва с масло и отгоре се поставя друга кора. Така се подреждат всички на купчинка, като последната кора не се маже с масло. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат около 20 минути. След това всичко се разточва внимателно на кора с диаметър 50 см. Изрязва се външния ръб на тестото внимателно - около 2 см. Останалото тесто се разделя на 8 триъгълника. Всеки триъгълник се навива като кифличка и се разрязва по средата на две части. Питката се подрежда в тава с диаметър 32 см, предварително застлана с хартия за печене и намазана с мазнина на дъното и стените. Всяко рулце се поставя с основата навън, като се подреждат в кръг. Тестото, което отрязахме преди това се разделя на три части и се навива на розички. Те се поставят по средата на тавата. Питката се намазва с разбития с малко олио и прясно мляко жълтък и се поръсва със сусам. Пече се на 180*, като фурната не се загрява предварително.
Рецептата и оформянето видях
тук, където можете да намерите приготвянето на погачата стъпка по стъпка.
Погачата може да бъде приготвена и като по средата вместо рози, се постави една по-голяма топка тесто. Ще се получи тип "Слънце". Тази на снимката е изпечена с купичката за мед в тестото, като под нея се слага намазана с мазнина хартия за печене, за да не залепне.
Простено да ти е! Прости! Прекрасна погача, Или!
ОтговорИзтриванеПростено да ти е!
ОтговорИзтриванеи ти прости!
Страхотна е питката, Илианка!
Илиянка, прекрасна погача! Оформлението е много красиво :) Прости и простено ти е!Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЧудесна е, Ил!
ОтговорИзтриванеОще една нова идея за питка :)
Хубава седмица!
Прости, простено да ти е ! Прекрасна погача, хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеПрости и простено да ти е, Илианка!
ОтговорИзтриванеСтрахотна погача!
Хубава нова седмица :)
Много хубава питка, направо тук усещам аромата й.
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Много хубава питка, направо тук усещам аромата й.
ОтговорИзтриванеЧестит празник!
Простено да ви е!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички.
Това е поредната хубава питка. Вече сама не мога да кажа коя е най-хубава.
Разкошна празнична пита си изпекла, Илианка!
ОтговорИзтриванеА днес, на Сирни заговезни - Простено да ти е, от мене и от Бога!,
Прощавай и ти!
Да простим и да ни бъде простено, Диана
Wow,...it looks beautiful!
ОтговорИзтриванеI like it very much!
ОтговорИзтриванеWith typical usage, your epidermis [url=http://lfcream.com]order lifecell[/url] guides on wellness. lifecell Understanding as a result sure the item you http://ywashst.com absorb any faster or more successfully.
ОтговорИзтриванеИлианче, страхотна погача си направила! Очите ми останаха в нея, направо грее! Сърдечни поздрави, с пожелание за прекрасна нова седмица!
ОтговорИзтриванеПоздравления за красивата погача,Илианка!
ОтговорИзтриванеМного ми хареса оформлението!
Хубава нова седмица!
It looks amazing, thanks for trying the recipe!:)) Best regards!:))
ОтговорИзтриванеmignonne, thanks for this great recipe!
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички!
Препоръчвам ви питката горещо.
Пак прекрасно творение, Илианка :) неуморима и неизчерпаема от към идеи и брилянтна реализация си!!!
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая :)
Много красива погача...
ОтговорИзтриванеНевероятно оформление!
ОтговорИзтриванеПрекрасна питка!
Поздрави!
Тази погача е точно за този празник - щедра, красива и блага! Разкошна е!
ОтговорИзтриванеИлианка, много харесвам тестените ти произведения!
ОтговорИзтриванеличи си какъв майстор си и че с тестото се обичате!
Пролетен поздрав!
Разкошно оформена и изглеждаща погача!
ОтговорИзтриванеКолко време се пече питката?
ОтговорИзтриванеТъй като всяка фурна пече различно, не мога да се ангажирам с време за печене. Вероятно между 40 и 60 минути, но всичко зависи от фурната. Трябва да прецените вие кога е готова. Можете да я покриете с хартия, след като лекичко се запече отгоре и да я печете така, за да избегнете прегарянето, ако фурната ви е по-силна. И разбира се, можете да намалите температурата с десетина градуса. Ако е по-слаба, може да се изпече добре и без тези мерки.
Изтриване