неделя, 22 юли 2012 г.

Сладкиш с кокос и шоколадова глазура

Този сладкиш видях при Мария и бързичко реших да го направя. Отдавна не бях правила нищо сладко. Разрових се в шкафа и установих, че имам продукти, с които мога да го допълня. Не че и без тях не е хубав. Сладкишът е прекрасен. Леко сиропиран, без да е излишно и натрапчиво сладък. Горещо го препоръчвам. Прави се мнооого лесно и няма как да го сбъркате.

Продукти:


6 яйца
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1/6 ч.ч. коняк или бренди
1 ч.ч. прясно мляко
3 ч.л. бакпулвер
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. грис
1 ч.ч. кокосови стърготини
аз добавих и две пакетчета шоколадови пръчици

За сиропа:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 парче канела
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
След като се охлади сиропът, му добавих  1 с.л. розова вода за повече аромат :)
За глазурата:
200 г шоколад
100 мл течна сметана
1 с.л. краве масло
допълнително кокосови стърготини за наръсване на сладкиша


Първо се приготвя сиропът, за да може да изстине.  В подходящ съд се смесват всички продукти. Слага се на котлона. След като заври, се оставя още около минутка и се махва от огъня. Оставя се да изстине. Тук аз добавих розовата вода.
Яйцата се разбиват със захарта. Добавят се олиото, коняка и брашното. Всичко се разбива добре. Тук е моментът да спрете да използвате миксера. Добавят се на части грисът, кокосовите стърготини и прясното мляко, като всичко се разбърква много хубаво. Аз ги добавих на три пъти. Сместта се изсипва в застлана с хартия за печене форма за торта - 28 см.
Пече се в предварително загрята фурна на 175*, докато придобие хубав загар. Проверява се с дървен шиш. Когато шишът излиза сух, значи сладкишът е готов.
Веднага се разрязва на парчета и се сиропира с вече охладения сироп. Оставя се да изстине.
Приготвя се глазурата, като продуктите се смесват и се разтопяват на водна баня. Разбъбква се много добре и се излива върху блата, като се разпределя равномерно. Поръсва се с още кокосови стърготини. Слага се в хладилник да стегне.





4 коментара:

  1. Много вкусен изглежда, Илианка, а щом е с грис и кокос - сигурна съм, че ще ми стане любим!
    Записвам го на първо място в списъка за след ваканцията и ти пожелавам прохладен неделен следобед!

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда много съблазнително и сочно :). И аз си записвам за проба. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Хубав е станал.Наистина съчетанието е интересно!Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...