петък, 21 август 2009 г.

Far breton




Скоро четох една книга, в която авторката споменаваше този френски десерт Фар Бретон. Естествено, любопитството ми се събуди и веднага потърсих рецепта. Оказа се, че не се изискват много продукти и се прави много лесно. Реших да пробвам и резултатът е един великолепен и лек десерт.
В оригинал се използават сушени сини сливи. Но аз не разполагах в момента с такива. Пък и бях прочела, че на места се прави и с други сушени плодове, така че смело ги замених със сушени кайсии.

Продукти:

2 ч.ч прясно мляко
3 големи яйца
1/2 ч.ч. захар
5 с.л. разтопено и охладено краве масло
2 ванилии
1 щипка сол
3/4 ч.ч. брашно

1 ч.ч. сушени сливи
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. бренди или ром

пудра захар за поръсване

Яйцата се разбиват леко със захарта и се добавят млякото, маслото, ванилията и солта. Сместа се разбърква добре. Добавя се брашното и отново се разбърква. Така приготвената смес се оставя да престои в хладилник поне три часа (добре е да стои и цяла нощ).
Сливите, стафидите и водата се слагат в тиган. Готвят се на средна температура около 10 минути. Добавя се брендито и се фламбира. След това плодовете се изваждат в купа и се оставят добре да се охладят.
Дъното на тава с диаметър 20 см се застила с хартия, която се намаслява и поръсва с брашно. Стените на тавата също се намазват с масло. Тестото се изважда от хладилника и се разбърква добре. Изсипва се в тавата и се подреждат плодовете. Решетката се поставя в средата на фурната. Пече се в предварително загрята фурна до златист цвят. Когато забиете нож в средата, трябва да излезе чист.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.


16 коментара:

  1. Този десерт е божествен!Илианка толкова вкусно изглежда,че няма начин да не бъде приготвен в някой от следващите дни.Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Илиянка,десерта е фантастичен а аз имам награда за теб :)

    ОтговорИзтриване
  3. Nanita,благодаря! Радвам се много, че рецептата ти допада!

    Мими, благодаря за наградата!

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда страхотно,рецептата ми хареса.Обезателно ще го пробвам!

    ОтговорИзтриване
  5. Илиянка, много вкусен десерт. Не збях срещала това име :) Като продукти много напомня клафутите, които наскоро правих с кайсии.

    ОтговорИзтриване
  6. Наистина е невероятен! Правила съм го със сливи и с удоволствие ще пробвам и твоя вариант с кайсии:). При теб изглежда изкусително! Успешен ден!

    ОтговорИзтриване
  7. Радвам се, че ви харесва, момичета :)
    Поздрави и усмивки! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Направих това сладко изкушение. Много го харесаха всички. Трябва да се удвои дозата.
    Благодаря за прекрасната рецепта.

    ОтговорИзтриване
  9. dobre de na men zashto ne mi se poluchava??? smesta stava na buchki mislq che e zaradi masloto.. :X :X kakvo da napravq??

    ОтговорИзтриване
  10. Да не би брашното да не е разбито добре? Не мога да си обясня защо се е получило така. Съмнявам се да е от маслото...

    ОтговорИзтриване
  11. пробвай да разтопиш маслото преди да го смесиш с другите продукти, но се сетих, че след като престой в хладилник то пак ще се втърди, затова пише да се разбърка добре, пробвай да оставиш сместа малко на по-топла стайна температура за да се разтопи, но при всички положения като го сложиш във фурната, то ще се стопи, просто пробвай:)

    ОтговорИзтриване
  12. Kakvo e krave maslo? Ne razbiram parolata na.kakvo se misli ?
    Mn ubavo izgleda

    ОтговорИзтриване
  13. Ил, ако пропусна брендито дали ще стане 🤔

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Смятам, че може. Даже скоро видях рецепта, в която няма и вместо вода се използва прясно мляко. Няма бренди-няма фламбиране. Не е проблем.

      Изтриване
    2. Здравейте дали е възможно да са 3 3/4 чаши брашно,Същото на това количество мляко ми се струва малко 3/4 само .Благодаря

      Изтриване
    3. Здравейте! Няма грешка в рецептата. Сместа се получава по-скоро като за крем карамел, а не като за кекс.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...