Скоро четох една книга, в която авторката споменаваше този френски десерт Фар Бретон. Естествено, любопитството ми се събуди и веднага потърсих рецепта. Оказа се, че не се изискват много продукти и се прави много лесно. Реших да пробвам и резултатът е един великолепен и лек десерт.
В оригинал се използават сушени сини сливи. Но аз не разполагах в момента с такива. Пък и бях прочела, че на места се прави и с други сушени плодове, така че смело ги замених със сушени кайсии.
2 ч.ч прясно мляко
3 големи яйца
1/2 ч.ч. захар
5 с.л. разтопено и охладено краве масло
2 ванилии
1 щипка сол
3/4 ч.ч. брашно
1 ч.ч. сушени сливи
1/2 ч.ч. вода
1/3 ч.ч. стафиди
1/4 ч.ч. бренди или ром
пудра захар за поръсване
Яйцата се разбиват леко със захарта и се добавят млякото, маслото, ванилията и солта. Сместа се разбърква добре. Добавя се брашното и отново се разбърква. Така приготвената смес се оставя да престои в хладилник поне три часа (добре е да стои и цяла нощ).
Сливите, стафидите и водата се слагат в тиган. Готвят се на средна температура около 10 минути. Добавя се брендито и се фламбира. След това плодовете се изваждат в купа и се оставят добре да се охладят.
Дъното на тава с диаметър 20 см се застила с хартия, която се намаслява и поръсва с брашно. Стените на тавата също се намазват с масло. Тестото се изважда от хладилника и се разбърква добре. Изсипва се в тавата и се подреждат плодовете. Решетката се поставя в средата на фурната. Пече се в предварително загрята фурна до златист цвят. Когато забиете нож в средата, трябва да излезе чист.
Охлажда се и се поръсва с пудра захар.
Този десерт е божествен!Илианка толкова вкусно изглежда,че няма начин да не бъде приготвен в някой от следващите дни.Поздрави и весел уикенд!
ОтговорИзтриванеИлиянка,десерта е фантастичен а аз имам награда за теб :)
ОтговорИзтриванеNanita,благодаря! Радвам се много, че рецептата ти допада!
ОтговорИзтриванеМими, благодаря за наградата!
Изглежда страхотно,рецептата ми хареса.Обезателно ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеИлиянка, много вкусен десерт. Не збях срещала това име :) Като продукти много напомня клафутите, които наскоро правих с кайсии.
ОтговорИзтриванеНаистина е невероятен! Правила съм го със сливи и с удоволствие ще пробвам и твоя вариант с кайсии:). При теб изглежда изкусително! Успешен ден!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви харесва, момичета :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки! :)
Направих това сладко изкушение. Много го харесаха всички. Трябва да се удвои дозата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта.
dobre de na men zashto ne mi se poluchava??? smesta stava na buchki mislq che e zaradi masloto.. :X :X kakvo da napravq??
ОтговорИзтриванеДа не би брашното да не е разбито добре? Не мога да си обясня защо се е получило така. Съмнявам се да е от маслото...
ОтговорИзтриванепробвай да разтопиш маслото преди да го смесиш с другите продукти, но се сетих, че след като престой в хладилник то пак ще се втърди, затова пише да се разбърка добре, пробвай да оставиш сместа малко на по-топла стайна температура за да се разтопи, но при всички положения като го сложиш във фурната, то ще се стопи, просто пробвай:)
ОтговорИзтриванеKakvo e krave maslo? Ne razbiram parolata na.kakvo se misli ?
ОтговорИзтриванеMn ubavo izgleda
Смятам, че може. Даже скоро видях рецепта, в която няма и вместо вода се използва прясно мляко. Няма бренди-няма фламбиране. Не е проблем.
ОтговорИзтриванеЗдравейте дали е възможно да са 3 3/4 чаши брашно,Същото на това количество мляко ми се струва малко 3/4 само .Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Няма грешка в рецептата. Сместа се получава по-скоро като за крем карамел, а не като за кекс.
ОтговорИзтриване