петък, 17 декември 2021 г.

Селски зимни сарми

 


Миналата година попаднах на рецептата за Селски зимни сарми на Ивана и веднага я направих. Допадна  ми идеята, но като цяло не обичам много подобни плънки със суров лук. Днес се чудех какво да готвя и се сетих за тази рецепта. Реших да я направя отново, но с малка промяна. Този път запържих само лука. Определено има съществена разлика, ако целия пълнеж е запържен, като в другата ми рецепта за зелеви сарми и ако каймата и оризът са сурови. Структурата на плънката е много различна. И двете рецепти са много добри, но тази някак ми стои съвсем завършена и със застройката която се прибавя накрая. Остана ми малко от пълнежа и го напълних в малки сушени чушки, което придаде допълнителен страхотен вкус на ястието. 

Сега, ако ме питате коя рецепта повече ми харесва, ще ви отговоря, че е тази, но с уговорката за запържения лук. 

Ето как приготвих тези вкусни селски зимни сарми, които нямам против да ям и целогодишно.

Продукти:

листа от кисело зеле

500 г кайма

1 шепа ориз (може да сложите и малко повече)

1 голяма глава лук

1 ч. л. червен пипер

1 с. л. чубрица (ако обичат повече подправки, бъдете малко по-щедри)

черен пипер

сол

1/2 к.ч. олио (Ванчето използва зехтин)


за застройката:

1 жълтък

1-2 с.л. брашно

4 с.л. кисело мляко


Първо се подготвят зелевите листа. Може да прибавите и няколко сушени чушки, дори и само за вкус. Ако зелката е голяма, листата се разделят на две, като се изрязват дебелите жилки. Ако пълните сухи чушки, ги накиснете за 5 минути в гореща вода.

 Приготвянето на сармите е лесно. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто в малко олио. Каймата се слага в подходяща купа и се смесва с ориза, лука и подправките. Ако каймата е купена, не добавяйте сол. Ако е домашна, посолете. Омесва се много хубаво. Взима се около 1 с.л. от каймата и се поставя върху подготвено зелево листо.  Завива се на рулце. Така приготвените сармички се поставят в глинен гювеч и се поливат с олиото. След това се налива топла вода-толкова, че да се покрият. Отгоре се поставя плътно чиния и се слага капака на гювеча. Поставят се в студена фурна, за да не се спука гювеча. Фурната се включва на 200 градуса, докато течността заври и после се намалява на 170 градуса. Пекат се докато зелевите листа омекнат добре. 

Приготвя се застройката, като се смесват всички продукти и се разбъркват с телена бъркалка до хомогенна смес. Гювечът се изважда от фурната. Сега трябва да прецените колко течност е останала. Ако е много намаляла - например стига до около 1/3 от сармите, добавете около 100 мл вода към застройката. Ако имате течност, която да покрива половината сарми или повече, ще ви бъде достатъчна. Сипвате около 1 черпак от течността към застройката, разбърквате и връщате обратно в гювеча, като разклащате, за да се разпредели хубаво. 

Ястието се връща във фурната за около 2-3 минути и се изважда. Не дръжте повече във фурната, за да не се сгъсти прекалено соса.

Това е. Да ви е вкусно! На нас ни е :)


Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional



3 коментара:

  1. Или,
    явно в различните краища на България сармите се приготвят по различен начин.Ние ги правим така,че да останат на мазнина когато се варят или запичат.Но повечето рецепти в нета предлагат сос.Чудесни са.Аз зелевите сармички ги правя по - големи.А лозовите - малки.Така ги обичаше баща ми, защото не консумираше зелето, а само пълнежа.Твоите сармички са прекрасни с този сос.
    Поздрави , Весели и благодатни Рождественски празници !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка къща с нейната рецепта, Ели. :)
      Аз също обичам големи сарми и винаги се чудя защо все малки ги правя...
      Весели празници!

      Изтриване
  2. Вкусни сарми си приготвила, Ил!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...