понеделник, 3 януари 2022 г.

Сухи пасти "Таханки"

 


На времето в Ловеч продаваха едни уникално вкусни пасти "Таханки". Мисля, че ги правеха в стария хлебозавод, който безвъзвратно си отиде, а заедно с него вече няма и тези пасти, както и разни други неща. Рецептата за сухи пасти, която ви предлагам днес на практика няма нищо общо с тези пастички, но пък е много вкуса и си заслужава мястото в блога. Сухите пасти се приготвят много лесно и няма кой знае каква философия при направата им. 

Все пак, ако някой, който знае рецептата чете този блог, ще съм много благодарна да сподели някоя тънкост при приготвянето им.

Продукти:

6 яйца

8 с.л. захар

230 г брашно

30 мл олио

ванилия

За пълнежа:

250 г тахан халва

200 г краве масло

150 г шоколад (за готвене или с какъвто ви е удобно)

За заливката:

100 г шоколад

2 с.л. олио



Първо е добре да се започне с крема. Халвата се натрошава на възможно най-ситно в подходящ за водна баня съд. Прибавя се нарязаното на парченца масло и начупения шоколад. Съдът се слага на водна баня и сместа се топи, докато стане гладка и хомогенна.  Оставя се да се поохлади до стайна температура.

След това, за да направите сухите пасти Таханки, ви е необходима тавата от фурната или друга голяма подходяща тава. Застелете я с хартия за печене. Включете фурната да се загрява на 170 градуса. 

Яйцата се разбиват със захарта до побеляване и сгъстяване. Прибавя се олиото и се разбърква много хубаво. Накрая се изсипва брашното на части, заедно с ванилията и се разбърква внимателно, до пълното му усвояване и до еднородна смес. Така приготвеното тесто се изсипва в подготвената тава и се пече около 10-12 минути или до пълна готовност на блата. Оставя се да се охлади.

След това блатът се реже на 2 равни части. Върху едната част се изсипва охладения крем и се намазва равномерно. Поставя се другата част на блата и се притиска хубаво. 

Шоколадът за заливката се разтопява на водна баня и към него се прибавя олиото. Разбърква се хубаво. С него се залива горния блат. Оставя се поне 12 часа на студено и се разрязва на пастички с големина и форма по желание.

Да ви е вкусно!

Адаптирано от тук https://hitrinibg.com/recepta-za-suhi-pasti-tahanki/



2 коментара:

  1. Еха, това ще е много вкусно, нищо, че не е като баш таханките от спомените ти. Топло ли нарязваш, че ако изстине ми се струва, че шоколада ще се начупи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз забравих да ги нарежа, след като ги залях :) И си мислех, че ще се начупи, но той си се наряза хубаво. Все пакфе по-добре да не се чака.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...