петък, 6 февруари 2015 г.

Крем карамел в тава


Аз и крем карамела...
Какво да ви кажа... Сигурно това, което ще напиша ще прозвучи на голяма част абсурдно, но напук на всички правила за крем карамел, аз го обичам в тава и с много шупли. Ей така - карамелът хууубавичко да се настани в крема. И да е прилично сладък. 

Нямам рецепта за крем карамел в блога, точно защото не го правя по приетите правила. Обаче тази седмица пуснах горната снимка в нашата (с Пеп) група във фейсбук (Пропуснали ли сте я? Може да я намерите тук https://www.facebook.com/groups/343964305776279/). И ми поискаха рецептата. Затова ще я напиша. Може пък и някой друг да обича крем карамел като мен. 

Продукти:

8 яйца
1 л. прясно мляко
2 ванилии
12 с.л. захар

За карамела - 150 г захар


Яйцата се разбиват със захарта добре. Аз с миксер  Прибавя се млякото и ванилията и се бърка много хубаво, до пълното стопяване на захарта.
Захарта се слага да се карамелизира. Може и директно в тавата, може и в друг съд и после да я изсипете в тавата. Отгоре се изсипва яйчната смес.
Пече се в загрята на 150-160* фурна до готовност.

Не се пече на водна баня! Просто слагате тавата във фурната.

Ако използвате керамична тава както на снимката, за да не се спука, задължително стопете захарта в друг съд. Постепенно загрейте тавата и чак тогава изсипете карамела, защото в противен случай има голяма вероятност да се спука.










вторник, 3 февруари 2015 г.

Пълнена питка с кайма и кашкавал



За тестото:

300 мл хладка вода
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
2 с.л. олио
около 500 г брашно

За пълнежа:

300 г кайма
2 с.л. доматено пюре
150 г сирене
4 с.л. кисело мляко
1 яйце
черен пипер
1 ч.л. риган
1 ч.л. чубрица

150 г пушено филе
150 г кашкавал
1 домат

парченце краве масло

Маята се разтваря във водата заедно със захарта. В брашното се прави кладенче и в него се изсипват маята, солта и олиото. Меси се меко тесто. Оставя се да втаса.
През това време каймата се смесва доматеното пюре, яйцето, млякото, сиренето и подправките. Бърка се хубаво до хомогенна смес. Филето, доматът  и кашкавалът се нарязват на тънки резени.
Втасалото тесто се разточва на кръг с диаметър по-голям от тавата, в която ще се пече. Тавата се застила с хартия за печене, която се намазва леко с олио отгоре.Разстила се разточеното тесто така, че краищата да излизат извън тавата. Изсипва се каймата и се разстила равномерно. Отгоре се слагат филето и доматите. Покрива се с парченца кашкавал. Висящите краища тесто  се завиват внимателно отгоре и леко се намазват с малко краве масло.
Пече се в загрята фурна на 170* до готовност. Докато е гореща, краищата се намазват отново с масло.

Преди да я разрежете, е добре да почакате поне 15-20 минути. Аз избързах, защото имаше много гладни, но после опитах леко охладена питката и ми хареса повече.

Моята хрумка тази вечер беше такава, но вие можете да прибавите продуктите, които харесвате.
За съжаление не остана парченце за снимка. Следващия път :)

събота, 31 януари 2015 г.

Кекс с кисело мляко и шоколад

Този обикновен кекс с кисело мляко и шоколад е поредното доказателство, че простичките неща са много, много вкусни. 
Дори и да не му сложите шоколад, пак ще бъде вкусен.

Продукти:

6 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. кисело мляко
8 с.л. олио
1 к.л. сода
2 ч.ч. брашно
ванилия
2 с.л. какао

60 г  натурален шоколад

Яйцата се разбиват със захарта хубаво до побеляване. Содата се разтваря в киселото мляко и се прибавя към яйцата, сипва се олиото и се разбърква. Прибавя се ванилията и брашното. Разбърква се добре, като се внимава да не остават бучки. Аз използвам миксера.
Форма за кекс се намаслява и набрашнява и в нея се изсипва половината смес. В останалата част се добавя какаото и нарязания на парченца шоколад. Бърка се добре и се изсипва върху светлата смес.
Пече се в загрята фурна на 170* . Проверява се с дървен шиш дали е изпечен.
Изважда се от фурната, оставя се да изстине и се изважда от формата. Поръсва се с пудра захар.

неделя, 18 януари 2015 г.

Сладкиш "Наполеон"



Сладкиш "Наполеон" е много популярен десерт, който обикновено се приготвя с бутер тесто. В моя случай обаче е с кори за баница, защото имах едни, които изоставаха в хладилника и трябваше да използвам за нещо. Реших да не е баница или баклава и този път направих този вкусен кремест десерт.

Не претендирам, че се доближавам до истината, но пък ни е много вкусно. Още повече, че рецептата, която започнах да приготвям се оказа неточна и се наложи да я преработвам.

Продукти:

1 пакет кори за баница (400 г)
1/2 литър прясно мляко
200 г захар
3 яйца
50 г нишесте
200 мл сладкарска сметана
2 ванилии
50 г краве масло

Започва се с подготовката на крема.
Прясното мляко се слага да заври. Нишестето се разтваря с малко вода. Жълтъците се смесват със захарта в голям огнеупорен съд и към тях се прибавя горещото мляко. Сместа се връща на котлона и в нея се изсипва разтвореното нишесте. Вари се 3-4 минути при непрекъснато бъркане. Добавя се ванилията. Кремът се оставя да се охлади. Белтъците се разбиват на сняг и се внимателно на части се добавят към крема. Разбърква се добре. Разбива се и сметаната и тя се прибавя в крема.
Корите за баница се накъсват на малки парченца, хубаво се отделят една от друга, поставят се в тава за печене и се поръсват с парченца масло. Слагат се да се пека в загрята фурна на 180*. Разбъркват се често и се пекат докато станат хрупкави и леко покафенеят.
Част от тях се отделят за най горната част. Останалите се разделят на три равни части.
В подходящ съд - при мен форма за торта с навлажнени стени се слага част кори, сипва се 1/3 от крема, следват кори и крем и така завършваме с крем. Отгоре поръсваме отделените в началото кори. Оставяме за 4-5 часа да престои преди консумиране :) Любим момент на всички е това чакане, но няма как без него.





събота, 17 януари 2015 г.

Свински джолани с бира



Тези джолани са много вкусни и се приготвят изключително лесно. Особено, ако ги сложите в крок-пот. Аз ги приготвих в уреда за бавно готвене, но ако нямате, можете да ги сложите в керамичен съд с капак - например гювеч и да ги изпечете там.

Продукти:
2 свински джолана
чубрица
черен пипер
червен пипер
малко индийско орехче
чесън на прах
3 дафинови листа
5-6 зърна бахар
250 мл бира
150 мл вода
сол

Джоланите се измиват, върху тях се правят разрези с остър нож, посоляват се добре и в тях хубаво се втриват подправките. Не съм ги мерила, сложих на око. Хубаво е да престоят с подправките по-дълго време, но ще се получи и ако стоят един час  Аз например си ги подготвих предната вечер и включих рано сутринта крок-пота. Така той си сготви сам и аз си имах време за мен 
В тиган или съд с подходящ размер се загрява малко мазнина и джоланчетата минават през нея, колкото да се запечатат. Поставят се в гърнето. Изсипват се бирата и водата. Добавят се дафиновите листа и бахара, течността се посолява. 



Уредът за бавно готвене се включва на втора степен за 7 часа и просто забравяте за него. Когато се върнете, ще имате прекрасно изпечени, отделящи се от кокала прекрасни джоланчета. 

Ако пък печете в гювеч, сложете джоланите, приготвени по същия начин, налейте бирата и водата, като ги увеличите така, че да покрият около 2/3 от джоланите, добавете подправките и сложете в незагрята предварително фурна. Печете около 3 часа или докато видите, че джоланите са готови.

После - на който с каквото му харесва. Аз сервирах с любимото картофено пюре. 





неделя, 11 януари 2015 г.

Сладкиш “Жадната монахиня”



Скоро установих, че имам голям пропуск. В блога липсва рецептата на този така известен от миналото сладкиш. Жадната монахиня. Веднага реших да поправя тази грешка и го приготвих.
В началото останах с впечатление, че моята монахиня не е особено жадна... но по-късно нещата си дойдоха по местата. Просто е трябвало да изчакам повече преди да го разрежа.

Преди време Пеполина беше споделила една много изкушаваща снимка на този сладкиш  и сега се обърнах към нея за рецептата. Оказа се обаче, че тя е следвала тази рецепта. Така направих и аз.
Благодаря на Пепи и на Мария за тази вкусотия!




Продукти:

5 яйца
1 1/2 ч.ч. захар
1 ч.ч. лимонада или друга газирана напитка 
1 ч.л. бакпулвер
2 1/2 ч.ч. брашно 

1 ванилия
за заливката:

1 ч.ч. вода
1 ч.ч. захар
125 г краве масло 
3 с.л. какао
1 с.л ром или коняк


Яйцата се разбиват със захарта до побеляване. Към тях се прибавя лимонадата и се разбърква.
Брашното се смесва с бакпулвера и се прибавя към яйчната смес. Разбърква се до хомогенна смес (аз с миксера). Слага се ванилията.
Изсипва се в намаслена и набрашнена тава и се пече в загрята на 180* фурна. Проверява се с дървен шиш дали е изпечен добре.

Докато блатът се пече, се приготвя и заливката. Всички продукти се поставят в огнеупорен съд и се загряват докато се стопи захарта.

Блатът и заливката се оставят да се охладят и след това сладкишът се залива.
Преди да го залея, аз го извадих в чиния, но го отчитам като грешка. По-добре да се залее направо в тавата :)
И след това трябва търпеливо да почакате няколко часа, а не да бързате като мен. Дори на следващия ден е още по-вкусен отколкото в деня на приготвянето.

Да ви е сладко!


събота, 3 януари 2015 г.

Готви, обичай, усмихни се!

Здравейте реални и виртуални приятели  
С Пепи, човекът зад блога "Храна за мойте канибали" решихме да стартираме един нов проект в началото на новата година. 
В трите думи е смисъла на голяма част от живота ни (остава само работата, но тя не винаги е удоволствие  ) 
Създадохме група за споделяне на рецепти, смях и забавления. Надяваме се, че ще стане любимо място за раздумка и на вас, и на нас. Ако ще ви бъде приятно в нашата компания, сте поканени да творим и се веселим заедно.

Заповядайте!
https://www.facebook.com/groups/343964305776279/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...