събота, 8 юни 2024 г.

Мързелива манджа с кайма и патладжани


 Има и такива моменти, в които трябва да сме откровени и да си признаем, че... ни мързи :)

Така се случи днес с мен и вместо да напълня патладжаните с кайма или да приготвя някаква друга комбинация с тези продукти, рязко реших да ги сготвя по лесния и мързелив начин. Всичко заедно в тигана и хоп! Вкусна манджа от патладжани и кайма. Дори не е нужно да се включва фурната и да става още по-горещо.

А, да. Без малко да забравя. Вчера не писах в блога, но Щъркеловото гнездо на 7 юни, демек вчера, навърши 16 години. Споделям тук тази информация, да си напомня, че това е мнооого време от моя съзнателен живот, много любов и много отдаденост. Напоследък не бях много активна, но си пожелавам в следващите години да наваксам :)

И така, ето и вкусната рецепта, за която между другото мъжът ми каза, че е не знае какво точно яде, но много му харесва. Хахахахаха!

Продукти:

1 глава лук

1 морков

1 голям потладжан

400 г кайма

2 настъргани домата или домати от буркан

1 с.л. доматено пюре

4-5 скилидки чесън

1 ч.л. червен пипер

1 с.л. захар

чубрица

черен пипер

риган

пресен магданоз

иии подправката изненада, която реших да сложа в последния момент е джоджен



И така. Първо се нарязва патладжана на кубчета. Посоляват се и се оставят  за около 30 минути.

Нарязват се лукът и морковът на ситно.

Патладжаните се измиват и подсушават.

Лукът и морковите се задушават с малко мазнина в голям тиган или подходяща тенджера. Посоляват се. Прибавя се каймата, като се разбърква добре, за да стане на трохи. След нея се слагат и кубчетата патладжани. Всичко се разбърква и се готви заедно около 2-3 минути, като се разбърква добре. Прибавя се червения пипер. Изсипват се доматите и доматеното пюре. Разбърква се хубаво и се оставя да се готви на тих огън под капак до готовност на продуктите и докато изври водата. Към края на готвенето махнете капака, за да изври излишната течност по-бързо. Прибавят се подправкитте и наситнения чесън и ястието се готви още 4-5 минути.

Накрая поръсих с пресен магданоз.

Установих, че много си отива с кисело мляко и люти чушки. Мисля, че е излишно да споменавам колко много хляб можете да изядете в допълнение...

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...