събота, 29 юни 2024 г.

Пай с бутер тесто, круши и смокини

 

Разкошен плодов пай с бутер тесто, круши и смокини приготвих днес. Прави се много лесно и е чудесен на вкус. На всичкото отгоре и видът му е прекрасен. Така че, накратко казано, ако имате плодове и се чудите какво да си приготвите, ето ви един прекрасен вариант.

Количествата за плодовете са ориентировъчни. Но гледайте да не са твърде много, за да не пуснат прекалено много течност 

Ето какво използвах аз.

Продукти:

1 пакет прясно бутер тесто

2 с.л. захар, смесена с 2 с.л. нишесте, 1 щипка канела и 1 прагчета ванилия

2 круши

5-6-7 смокини

Още малко захар

И яйце за намазване 

Накълцани орехи за поръсване



Крушите се почистват от семената и се нарязват на резенчета. Смокините се режат на половинки. Нарязаните плодове се поръсват с 3-4 с.л. захар и се разбъркват /може и повече, зависи от вкуса ви и от сладостта на плодовете/.

Бутер тестото се разстила и се поръсва със сместа от захар и нишесте, като се старателно по около 1,5 см от всяка страна да остава без поръска. 

Плодовете се подреждат върху поръсената част. Краищата на тестото се загъват навътре, като може леко да покрият плънката от плодове. Тестените страни се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Плодовете се поръсват с орехи и ако е нужно, с още малко захар.

Така приготвения пай се пече в загрята хурна на 200 градуса до приятен загар на тестото и до готовност на плодовете.

Може да го приготвите с праскови, кайсии, сливи, грозде и различни комбинации от плодове. 





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...