петък, 18 ноември 2022 г.

Много люто в „Гозбата на България”

 

В последния епизод предаването „Гозбата на България” отново гостува във Варненския край. Този път в село Страшимирово, Община Белослав. Любезни домакини бяха Дарина Родинова и дъщеря й Славена от „Лютата ферма”. Те доста се постараха да подлютят живота на Патрисия и Евгени, но въпреки кашлящото, потящо и плачещо предизвикателство, нашите младежи отново се справиха отлично. Част от нещата, които домакинята предложи, бяха нови и за нея самата, тъй като тя е приела доста сериозно предизвикателството на предаването. Така вместо да готви традиционни български гозби, е решила да измисли нови, с които тепърва да създава традиции. Е, нови, нови… колко да са нови… Досега за каквото съм се сещала, все съм го намирала направено от много хора преди мен. Дори на пръв поглед доста странни комбинации, се оказват традиция за някоя кухня. Хората отдавна комбинират несъвместими за някои други разбирания продукти. А всъщност в кулинарията ограничения няма. И ако вие искате да експериментирате и опитвате нови неща, изобщо не се съобразявайте с това, че някой ви казва например „Ама как така ще готвиш патладжан с шоколад???” Ами ей така. Щом ми е хрумнало, значи мога да го сготвя, а дори и да го изям, защото е вкусно.



Та и в предаването се оказва така. Срещат се рецепти за баници с люти чушки, макар и в по-различни варианти, но ги има. А предложената баница например на мен ми се стори доооста суха. Носеше още някое яйчице и мазнина в пълнежа. Дори можеше яйцата да бъдат оставени сурови. Стори ми се напълно излишно яйцето да е сготвено, преди да се пече баницата. Но това е решение на домакинята. А по отношение на доматчето, ми направи впечатление начина на белене. Няма лошо и в този начин, но най-добре домати се белят, като им се направи един недълбок разрез. След това се пускат за няколко минути в гореща вода. Веднага след това се прехвърлят в студена вода и се държат толкова, колкото да се охладят и да не ви парят. След това кожата леко се дръпва там, където е разреза и доматите се белят много лесно, като се отделя само ципата, без да се взима от месестата им част.



По отношение на бонбоните от люти чушки, не се изненадах. Люти чушки, които са потопени в шоколад не са новост в кулинарния свят. Аз може и да не показвам такива рецепти, но пък достатъчно се интересувам и съм виждала различни варианти. От друга страна шоколад с люти чушки по магазините се продава отдавна, а в някои заведени има и горещ шоколад с люти чушки. Дори и бонбони трюфели има с люти чушки. Все пак оценявам високо подготовката на Дарина, а още повече оценявам това, че много искаше Патрисия и Евгени да спечелят. Дори приложи и хитрост, като пробута на журито стара баница J

Без малко да забравя да ви кажа и за предястието от халапеньо със сирене. Помните ли онзи епизод на предаването от с. Българево, в който Красимир предложи рецепта за люти чушки със сирене? Тогава първата рецепта, която исках да ви напиша, беше точно за такива чушчици.Обаче в последния момент реших да я сменя и предложих друга рецепта. Е, явно е имало защо да не я пиша – защото я видяхме в много добро изпълнение от Дарина и Славена. А тази рецепта е много популярна и я има в различни изпълнения. И аз съм я правила. Получава се много добре и на скара J



Много люти чушки имаше в това предаване. И много им лютя на Патрисия и на Евгени J, докато готвиха. И въпреки всичко, се представиха доста прилично и победиха за пореден път. Е, все пак имам да им кажа нещичко и на тях. Трябва да знаете например, че когато правите баница, е добре плънката да се размазва по цялата кора и да се мачкат корите, а по-скоро да се накапва по нея. И още – при навиването не трябва да се притиска така душмански, защото всички обичаме пухкави банички, пък като се натисне, не става добре. Навивайте по-рехаво баниците си, внимателно, без да ги притискате, за да е сочна баницата. Иначе поздравявам най-сърдечно Пати и Евгени с успеха и много им се радвам на напредъка в кухнята.

Ако сте пропуснали как се подлютиха Патрисия и Евгени, може да видите последния епизод на „Гозбата на България” онлайн на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya. А следващия епизод на предаването може да гледате на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком J


Сега е мой ред да ви подлютя. Няма да търся засукани рецепти, а ще ви предложа една моя много любима такава за люти чушки в буркани. Колко много я обичаме, говори и количеството, което направихме тази година – цели 40 буркана J Е, може да ни останат и за следващата година, но със сигурност са трайни, така че това не е проблем. Освен, че е много вкусна, харесвам тази рецепта и защото няма нужда бурканите да се варят или пък да се добавя аспирин. Лютивината на чушките и захарта са достатъчни,  за да издържа доста време без да се развалят вкусовите качества на чушлетата.

 

Пукани люти чушлета в сладко-кисел сос

 

Продукти:

3 кг люти чушки (добре е да са смесени сортове и цветове – най-много ми харесва с камбички, рибки и шипки например)
1 кг захар
1 л оцет
60 г сол
2-3 глави чесън (или по ваш вкус)

4 средни моркова
1/2 връзка магданоз
1/2 връзка копър

 

Дръжките на чушлетата се изрязват толкова, че да остане малка дръжчица, колкото да може да се хване чушката. Измиват се, подсушават се и се опукват. (По време на печенето/пукането на чушлетата, може да гърмят. За да предотвратите това, ако имате време и здрави нерви, преди печенето  може да продупчите леко всяко чушле с остър нож. Аз такива нерви нямам и ги пека с каска. Шегувам се :)
Опуканите чушлета се слагат в голям съд, в който ще се съберат заедно с маринатата. Например голяма тенджера.
Оцетът, захарта и солта се смесват и се слагат да кипнат, докато захарта напълно се разтвори.
Към опуканите чушлета се прибавя нарязания чесън и нарязаните моркови, заедно със ситно нарязаните копър и магданоз.
Заливат се с горещата марината и се оставят да престоят 3-4 часа.
Пълнят се с буркани, като чушките не се притискат прекалено много, за да може да поемат повече от соса. След това се заливат с останалия сос и се запечатват. Прибират се на тъмно и хладно място.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...