петък, 11 ноември 2022 г.

Гозбата на България: Добре дошла, Поли!


Има ново попълнение в предаването „Гозбата на България” и това е Паулина Ванегас. Тя новата половинка на Милен и двамата си партнираха чудесно в последния епизод на предаването. Поздравявам Поли с добре дошла и пожелавам успех на техния дует с Милен. Крайно време е вече да запишат победа. Да, ама ще е друг път. И този път не успяха да се докопат до нея. Ех! А къде и какво готвиха? Техни домакини бяха от бутиковата семейна винарска изба Шато Бургозоне край Оряхово, а местните ястия показа Виолета Тачева. В последния епизод на „Гозбата на България” Виолета показа как се готви Дунавска рибена саламура и Оряховска баница със стафиди. Доста се постараха Поли и Милен, но не успяха да преборят Виолета.


И така… какво е това нещо саламура? В случая това е прекрасен вид супа с риба. Среща се и саламура с пилешко месо, а също и с агнешко. Рибните саламури доколкото ми е известно са основно два вида – такива с пържена риба и другите с печена. С пържена риба се приготвят в дунавския район, а саламурата с печена риба е от тетевенския край. И в двата вида присъстват домати, но технологията на приготвяне е малко по-различна. Хубаво е саламурата да се приготви с няколко вида дребни рибки, но за случая бе избран сом. Е, сомът си е една великолепна риба и аз не се съмнявам във вкуса на крайния продукт. В предаването ми направи впечатление, че не видяхме пълното приготвяне на саламурата – нито от Виолета, нито от Поли и Милен. Все пак аз ще ви разкажа на кратко какво видяхме и ще предложа мой вариант как да довършите саламурата, ако решите да си  я приготвите у дома. Всъщност накрая ще ви предложа и моята рецепта за тетевенска саламура, така че да може да си изберете тази, която повече ви е на сърце.


Виолета започна с почистване на рибата. Първо натърка сома със сол и после го изми добре. Тази процедура се прави, за да не се хлъзга рибата, докато я обработвате. Рибата се почиства от вътрешностите, нарязва се и се посолява. Оставя се около десетина минути и след това се овалва в царевично брашно и се изпържва.
Домати и чушки се изпичат и се нарязват. Слагат се в тенджера с вода или рибен бульон и от тук пълна мъгла. Виолета поне  изброи съставките за саламурата и по тях може да гадаем какво се случва по-нататък. Остава ни някак да наместим чесън, олио, оцет, сол, черен пипер на зърна и магданоз. А защо Поли и Милен сипаха бяло вино, това е съвсем друг въпрос
J


Аз бих довършила саламурата така: Ще обезкостя изпържената риба и ще я накъсам на парченца. В тенджерата с доматите и чушките ще добавя сол, черен пипер на зърна, малко олио и няколко скилидки счукан чесън. Разбира се, могат да се добавят и други подправки на вкус, а също и две-три люти чушлета. Прибавя се и обезкостената риба и се вари докато добре се сварят доматите и се смесят вкусовете. Накрая се слага пресния магданоз, а може и пресен девесил, който чудесно ще допълни вкуса на тази чудесна рибена супа. При сервиране се добавя оцет или лимонов сок.


Милен и Поли добре започнаха с приготвянето на саламурата, но пак не са опитвали тези хора. Пак нещо не са докарали на вкус и пак изгубиха битката.

Оряховската баница ме изненада с присъствието на стафиди в нея. Баница с грозде съм виждала, но нямам спомен да съм чувала за баница със стафиди. Сигурна съм обаче, че е била вкусна. Е, разбира се, вкусна е, ако е приготвена и изпечена добре. Явно и тук не им се получи хич добре баницата на Поли и Милен. Даже журито я нарече „течна”. Иначе баница като нормална баница със сирене, но върху плънката от яйца и сирене се поръсват стафиди и накрая изпечената баница се поръсва с пудра захар.


Бих искала да обърна внимание за печенето. За да се изпече равномерно баницата, е добре да се пече на по-ниска температура. Аз я пека на 200 градуса, като може в средата на печенето да намаля фурната на 180. Също така, за да се избегне прегаряне отгоре, а и за да сме сигурни, че вътре е добре изпечена, като се зачерви леко отгоре, може да се покрие с хартия и да продължи да се пече до готовност. Когато правя баница или питка и ги приготвям за повод – с повече хора, винаги се притеснявам дали ще са изпечени добре. Затова ги пека на по-слаба фурна и ги покривам с хартия.  Веднъж донесоха у нас прекрасна на вид питка, но беше много сурова отвътре. От тогава ме гони параноя дали моите неща са добре изпечени J и това е моята препоръка и към вас. Пропуснах да кажа, че при печенето на питки и баници никога не включвам фурната с вентилатор.

Ако сте пропуснали последния епизод на „Гозбата на България”,  можете да го видите онлайн на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya. А следващия епизод на предаването може да гледате на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком 


Дойде време да ви предложа и моята изпитана рецепта за саламура – в случая това е тетевенска саламура и ви гарантирам, че ако я приготвите така, ща получите една вълшебна рибена чорба.

Обикновено тази рецепта се приготвя с прясна речна риба. Има твърдения, според които трябва задължително да се прави с  пъстърва, пъстърва в комбинация с други по-дребни рибки, а има и такива, според които рибата трябва да е само дребна. Също така могат да се срещнат варианти с пресни домати, които се изпичат преди да се прибавят в супата, със сурови домати или пък  само с консервирани домати, вариант, който избрах и аз. Друго важно нещо е прибавянето на 2-3 речни рака. Ако има. Аз нямах и я приготвих само с пъстърва, защото не се сдобих и с раци...

Продукти:

2 бр. пъстърва
500 г цели домати от консерва
3 люти чушки (може и повече и по-малко - зависи колко люто обичате)
2-3 скилидки чесън
1/2 връзка копър
оцет (или мен 2 1/2 с.л.)
сол

Доматите се обелват и намачкват. Не е нужно да се пасират, само се намачкват добре. Смесват се с около 1,2 л вода в тенджера и се слагат да заврат със сол. В същото време на жар, скара, ламарина или грил тиган се запича рибата от двете страни. Там се слагат и лютите чушки да се запекат. Ако имате и раци, сложете 2-3 броя също да се изпекат. Не е нужно да печете рибата дълго. Тя по принцип се готви бързо, а в случая ще се готви и още малко в супата.
Запечената риба се пуска във врящите домати директно от скарата, както е гореща. По принцип тетевенци казват, че трябва да се чуе един характерен звук при докосването на горещата риба и течността, нещо като "фъссс". Освен рибата, вътре се пускат и лютите чушки, както са цели.
Така чорбата се оставя няколко минути да ври. След това рибата и чушките се изваждат. Рибата се почиства от костите и се накъсва на парчета заедно с кожата. Лютите чушки се почистват от семената, а може и от ципите, за да не стане прекалено люта супата.
Ако използвате дребни рибки, може да ги оставите директно цели и да пропуснете обезкостяването.
Рибата и чушките се връщат в супата. Ако прецените, че е нужно, може да долеете още малко вода. Оставя се да ври още 20-30 минути.
Чесънът се нарязва на ситно и се прибавя десетина минути преди края на варенето на чорбата.
Накрая тетевенската саламура се подправя с оцет на вкус и се поръсва с нарязания копър.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...