Ако свинските ви котлети се получават все сухи, това е рецепта като за вас. Тези са крехки и сочни и оказа се, много вкусни. Донесоха одобрение от детето и мъжа, значи смело ще ги препоръчам и на вас. Балсамовите котлети се готвят сравнително бързо и с тях могат да се справят и начинаещи в кухнята. В рецептата присъства сладко от боровинки и ако имате, не го пропускайте. Ако пък нямате, може да го замените с друго подходящо - от ягоди, от кайсии, дори и от сливи. Нямам какво повече да кажа за тази рецепта, мисля, че снимките се получиха толкова апетитни, колкото са и котлетите.
Продукти:
4 свински котлета
2 ч.л. мед
6 с.л. балсамов оцет
2 с.л. сладко от боровинки (може да замените с друго)
2 с.л. зехтин
2 скилидки ситно нарязан чесън
1 ч.л. горчица
1 с.л. едрозърнеста горчица
2 с.л. соев сос
черен пипер
сол
клонче салвия - по желание
допълнително около 50 мл бяло вино, и 50 мл пилешки бульон или вода
1 ч.л. натурално нишесте за сгъстяване на соса
Върху котлетите се правят тънки прорези от двете страни и се посоляват. Всички съставки от меда до черния пипер се смесват в купа и котлетите се овалват добре в тази смес. Оставят се да постоят поне 30 минути, може и цяла нощ.
В тиган се сгорещяват 2 с.л. зехтин и 2 с.л. краве масло. Слага се салвията. Поставят се котлетите и се готвят под капак до придобиване на хубав загар (между 3 и 5 минути от всяка страна). Моите котлети бяха големи и се наложи да ги слагам на два пъти по два. Като ги обърнете, добавете по още едно парче масло - около половин супена лъжица. Готовите котлети се изваждат.
В тигана се изсипва осталата марината, добавя се виното и бульона или водата. Оставя се да поври 2-3 минути. Нишестето се разтваря в мъничко вода и се изсипва към сместа. След като заври, се опитва и ако имате нужда от повече кисело, повече сладко или по-солено, съответно добавете още малко оцет, мед или пък сол.
Това е. Бързо се пише тази рецепта и също така бързо се готви.
Аз сервирах с печени на фурна картофки, поръсени с пармезан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар