Тази пролет баба Живка
почна да бере копривка.
Аз в двора съм до нея,
искам да помагам,
но не смея.
Вкусна каша става от коприва,
ала знам я колко е парлива.
Имало желязо в нея
гледам, гледам и се смея.
Става ли желязна закачалка
от такава билка малка.
Съвпадението на името
на баба Живка от стихчето горе и леля Живка от Гара Бов, която бе домякиня на
Патрисия и Евгени в последния епизод на”Гозбата на България”, вероятно е чисто
съвпадение J
Обаче пък е толкова хубаво J
В стихчето баба Живка явно ще готви каша от коприва, а в „Гозбата” леля Живка
ни я сготви наистина. И то как! Така, както и аз не съм виждала… Признавам си
без бой, не знам всичко и имам много още да уча в кулинарията. Честно, изненада
ме леля Живка и с това, че приготви вкусна копривена каша със сушена коприва, и
с това, че вместо обичайното за кашите бяло брашно, тя използва царевично, а
даже и с това, че нямаше подправки.
Свикнала съм на друг
вид каша. Баба ми някога правеше мнооого хубава каша от коприва, но доста
по-богата от показаната във видеото. Знаем как в миналото хората са приготвяли
храна от минимум продукти, с които да нахранят пълна къща. Вероятно и тази
рецепта идва от тогава. Вода, сушена коприва, царевично брашно, сол и малко
олио. Стига толкова. И пак вкусно, а? Не е ли изумително. Много съм щастлива,
че именно такива рецепти помагам да се запазват. Вероятно почти всеки може да
приготви какво ли не със скъпи и луксозни продукти, но е истинско майсторство
да нахраниш семейството с минимум и на много ниска себестойност. Точно такава е
днешната рецепта. Другото й предимство е, че със сушена коприва може да си
готвим каша почти през цялата година. Е, само трябва да се внимава да не й мине
времето и да започне да горчи.
Използвала съм сушена
коприва като добавка към супи и яхнии – по една лъжица за вкус и цвят. Но за
каша наистина не бях чувала. Много съм впечатлена явно, щом като отново се
връщам на тази тема. Ами ще взема да си изсуша и аз, че да пробвам. Такова
любопитство ме обзе. Иначе, все пак като представител точно на времето, в което
живеем, ще ви кажа, че копривата може да се съхрани и като се замрази. Простичко
е. Дори не е нужно да се бланшира. Измива се хубаво, оставя се да се изцеди
продължително и се слага в пликчета във фризера.Това е философията. Просто и
лесно. А сушенето си е по-продължителен процес. След като я изсушите, трябва да
я стриете или смелите на прах. Хубаво е да се съхранява в хартиени пликове или
в картонени кутии.
А знаете ли как хубаво
действа на косата отвара от коприва?
Опитайте и ще разберете. Аз знам J
Обаче сега да се върнем
към последния епизод на „Гозбата на България”. Като разбрах, че ще готвят каша
от коприва, много се надявах Патрисия и Евгени да трябва да си наберат сами парещото растение. То пък какво
се оказа… тя готова изсушена дойде при тях. Ех, нищо. Ще преживея това
разочарование, но някак ми е трудно да преживея, че тези двама хубавци отново постигнаха
загуба… И то с такава уж простичка рецепта. Всъщност, както писах и малко
по-горе – изненада тук няма. Защото майсторството на кулинара се крие точно в
приготвянето на такива рецепти. С прости продукти и с малко подправки.
Всъщност епизода можете да изгледате тук https://mmtvmusic.com/mm-player/most-viewed/shows/djurkana-kopriva-ot-gara-bov/
Предлагам да вземем да
им организираме някой урок на Патрисия и Евгени, че ми домъчня все да губят.
Честно.
Както е тръгнало,
сигурно ще очаквате да ви споделя рецепта за каша от коприва. Е да, ама няма.
Избрах да ви споделя изключително любима моя рецепта за супа от коприва, която
обаче може да си приготвите и с лапад или спанак, а може и в комбинация на
различни зелении.
Продукти:
300 г прясна коприва
1 малка глава лук
1 морков
3 с.л. олио
2 малки картофа
1 к.ч. фиде (не пълна)
1 к.ч. домати от консерва или настърган пресен
домат
1 1/2 с.л. брашно
1 ч.л. червен пипер
джоджен
черен пипер
сол
1 яйце
3 с.л. сок от лимон
1 ч.л. натурално нишесте
Копривата се измива и се попарва с вряла вода.
Оставя се да постои десетина минути. Прецежда се и се нарязва на дребно.
Лукът и морковът се нарязват и се задушават в
загрятата мазнина. Прибавят се брашното и червения пипер, разбърква се хубаво и
се налива вода - около 1,5 л. Добавя се копривата и се оставя да заври. През
това време се обелват картофите и се нарязват на ситно. Добавят се към врящата
супа. Готви се докато картофите омекнат леко и се добавя фидето. Оставя се да ври,
докато картофите и фидето се сварят добре и се прибавят доматите и подправките.
Вари се още около пет минути и се отмества от огъня.
Оставя се за около 10 минути да поизстине и се
застройва. За застройката се смесват яйцето, лимоновият сок и нишестето и се
разбъркват много добре с тел в голяма купа. Сипва се по малко от супата към
застройката, като се разбърква добре (4-5 черпака са достатъчни) и цялата смес
се връща обратно в тенджерата. Разбърква се и се оставя около 15 минути
без капак, за да не се пресече застройката.
Няма коментари:
Публикуване на коментар