вторник, 15 май 2018 г.

Египетска торта


Дълго време се чудих дали да споделя рецептата за Египетската торта, защото не успях да направя много хубави снимки, тъй като много бързах и нямах време да я доизкусурявам и напудрям. Но пък я правих два пъти за една седмица и тортата се хареса много от всички, които я опитаха. Затова ще я споделя и с вас. Първоначално може да ви се стори сложно, но всъщност се прави много лесно. Използвах рецептата на Руми и разбира се, не сбърках за пореден път, доверявайки се на нея.

Продукти:

За блатовете:

10 белтъка
10 с.л. захар
200 г смлени орехи (можете да използвате и лешници, но аз много не ги обичам и сложих орехи)
2 с.л. брашно

За жълтия крем:

10 жълтъка
500 мл прясно мляко
10 с.л. захар
8 с.л. брашно
1 капсула ванилия
250 г краве масло на стайна температура

За сметановия крем

400 мл течна сметана (за предпочитане млечна, а не растителна)
6 с.л. захар

За крокана:

200 г захар
100-150 г накълцани орехи


Аз първо се захванах с приготвянето на жълтия крем, тъй като той трябва да изстине добре, преди да му се добави маслото. За него 300 мл от прясното мляко се слага да заври. През това време  жълтъците се разбиват със захарта, прибавя  се брашното и останалото прясното мляко - 200 мл.След като млякото заври, се прибавя към разбитите жълтъци при непрекъснато бъркане. Сместа се връща обратно в тенджерата, в която е варено млякото и се слага отново на котлона. Вари се, докато кремът заври и се сгъсти. Добавя се ванилията, разбърква се и се покрива с найлоново фолио, за да не хваща коричка. На този етап кремът трябва да се получи много гъст.
Оставя се да се охлади много хубаво.
 Когато крема е добре охладен - студен, в отделен съд се  разбива кравето масло докато  увеличи обема си. Към него се прибавя студения жълтъчен крем и продължава да се  разбива, докато се получи еднородна и пухкава маса. Оставя се в хладилник, докато се  приготвят останалите части за тортата.

За блата:
Белтъците се разбиват на пяна и към тях се прибавя захарта. Бият се докато се получи хубав и пухкав сняг. Добавя се брашното  и смлените орехи, разбърква се много внимателно, за да не спадне сместа.
Аз изпехох блатовете в тавичка с диаметър 22 см, тъй като нямам малка форма за торта. Дъното на тавата застлах с хартия за печене и пекох в нея на 3 пъти блатовете, като хартията се сменя за всеки блат и съвсем леко се намазнява. Блатовете се пекат в загряна фурна на 170 градуса.

За крокана:

Дъното на правоъгълна тава се застила с хартия за печене и върху нея се разпределят скълцаните ядки. Захарта се изсипва  в съд с дебело дъно и се загрява докато  се карамелизира. Карамелът се излива на тънак слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и се изчаква да се охлади напълно. Изважда се карамела заедно с хартията от тавичката и се натрошава. Заделете около 1/4 от него, за да поръсите отгоре готовата торта.

За втория крем:

Разбива се течната сметана с предвидената за това захар до сгъстяване. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокан и разбъркайте внимателно.

Ред е на сглобяването на тортата. 

Върху първия блат се намазва 1/3 от жълтия крем,а отгоре се слага 1/3 от сметановия крем. Това се повтаря и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.Отгоре се завършва със сметановия крем. Поръсва се със заделения крокан. 
Готовата торта се оставя за 1 нощ в хладилника и тогава може да се разреже.

Едната торта (тази с отрязаното парче на снимката) се наложи да държа повече от час извън хладилник преди сервиране и тя доста се отпусна, както е видно. Това доведе до по-трудно нарязване и сервиране. Имайте предвид това, ако решите да се доверите на рецептата.

Това е. Една чудесна и много вкусна домашна египетска торта.








4 коментара:

  1. Това си е истинска еуфория за сетивата. Изглежда чудесно!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита награда, Илианка! Бъди здравази все така вдъхновенав Тортата е изключително вкусна!

    ОтговорИзтриване
  3. Колко време се пече блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Около 20-25 минути, но все пак зависи и от самата фурна.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...