вторник, 25 август 2020 г.

Обърнат сладкиш със сини сливи и нектарини



Август е много богат на плодове и зеленчуци. Има толкова голямо разнообразие, че човек се чуди откъде да ги подхване :) И понеже само пресни плодове малко ми омръзнаха, реших да направи този прекрасен и ароматен обърнат сладкиш със сливи и нектарини. Сладкишът може да се приготви и само с праскови, сливи, нектарини, кайсии или други плодове, с каквито разполагате в момента. Приготвих го и споделих снимки в нашата група във Фейсбук и рецептата веднага предизвика интерес. И беше приготвен дори с ананас :)
Рецептата за обърнат сладкиш със сливи и нектарини е лесна. Трябва ви само малко време и  нужните продукти. Ето бързо и нея.

Продукти:

100 г краве масло
100 г захар
Около 500 г сливи
1 нектарина или праскова (може да се използват само сливи или само нектарини или пък други плодове)

2 яйца
200 г захар
100 мл олио
200 г заквасена сметана
3 с.л. кисело мляко
250 г брашно
1 бакпулвер
2 ванилии
30 г кокосови стърготини
1 ч.л. бадемова есенция



Плодовете се измиват и се нарязват на резенчета.
Маслото се стопява на дъното на тавата, в която ще се пече сладкишът със сливи и нектарини. Прибавят се 100 г захар и се оставя захарта да се карамелизира. Подреждат се плътно плодовете. Въпреки, че подредих доста плътно моите, на едно място тестото е пробило и така плодовете останаха вътре, но това не се отразява на вкуса J
Яйцата се разбиват с останалите 200 г захар много добре на гъст и пухкав крем. Прибавят се олиото, заквасената сметана и киселото мляко. Разбърква се много добре. Брашното се пресява и се смесва с бакпулвера и ванилията. Прибавя се към горната смес и се разбърква до хомогенна гледка смес. Слагат се кокосовите стърготини и бадемовата есенция и финално се бърка отново. Така приготвената смес се изсипва върху подредените в тавата плодове.
Сладкишът се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност, като се проверява с клечка за зъби или дървен шиш.

2 коментара:

  1. Или,
    чудесен е сладкиша.Сестра ми прави подобен сладкиш с праскови, с кайсии.Но съм сигурна,че и с ананас и със сливи или комбинация от плодове е чудесен избор.Лесен и вкусен сладкиш се получава.Благодарности за рецептата, снимките са прекрасни.Още някоя интересна рецепта за зимнина от зеленчуци ще очаквам от теб.
    Весело и прохладно лято !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели!
      Тази година обаче не знам дали изобщо ще правя някаква по-различна зимнина, която да публикувам. Но е възможно да се вдъхновя за нещо по-специално :) знае ли човек...

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...