понеделник, 31 август 2020 г.

Яхния от телешки опашки


От телешките опашки се получават много вкусни ястия и супи. Ако ви попаднат в магазина, непременно си вземете и си сгответе, не ги пренебрегвайте в никой случай. Преди тази рецепта съм готвила и друга, но тя остана неснимана и ненаписана. Затова сега много държа да включа рецептата за яхния от телешки опашки в блога. Първата рецепта готвих бавно и продължително, но в тази се залага на тенджера под налягане. Тези от вас, които четат редовно тук, знаят, че не съм особен привърженик на тази тенджера и предпочитам бавното готвене, но в този случай си струва да се опита.

Продукти:

1 бр. телешка опашка
2 глави лук
2 моркова
3 чушки - червени и зелени
1 резен целина
1 по-голям домат
2 глави чесън
1-2 люти чушки по желание
около 1 кг картофи
4 с.л. олио
2 дафинови листа
3-4 зърна бахар
1 ч.л. червен пипер
4-5 стръка прясна целина
1-2 листа салвия, ако имате
черен пипер
сол

2-3 с.л. брашно



Опашката се измива, подсушава и се нарязва на шайби по ставите.
Лукът, морковите и чушките  се нарязват на не много ситно. Главите чесън се почистват хубаво и се измиват - слагат се цели. Целината се нарязва на по-ситни кубчета, доматът се настъргва, а лютите чушки се сцепват по дължина (ако не искате да става много люто, ги пуснете цели). Картофите се обелват, измиват и нарязват на едри парчета. Всички продукти се слагат в тенджерата под налягане. Прибавят се олиото и подправките като целината и салвията се слагат на цели клончета и листенца. Разбърква се хубаво и се залива с вода - толкова, че да има около три пръста над продуктите. Тенджерата се затваря и се слага да се вари. След като гозбата заври, котлонът се намалява на средна температура и варенето продължава 1 час. След това тенджерата се сваля от котлона и парата се освобождава.
След като парата се освободи напълно, тенджерата се отваря. Брашното се размива с малко вода и се изсипва в ястието. Разбърква се хубаво и се връща на котлона да заври 2-3 минути, като се бърка, за да не залепне.
Поръсва се с пресен магданоз и мъничко джоджен.
Фантастична е така приготвената яхния от телешки опашки. Опитайте!



4 коментара:

  1. Обичам ги много! Цвета

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    не съм приготвяла никога телешки опашки, но телешко и говеждо по този начин сготвено е много вкусно.Преди години яхниите бяха традиционно ястие, а сега традиционна е скарата и барбекюто.Скоро моята майка приготвя пилешка яхния, но имаше и почитатели на традиционното барбекю.
    Поздрави и бъди здрава !

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, знам, знам, подходящи са за бульони и всякакви манджички. Бих казала, че ми е любимото телешко месо за този тип готвене:). Чудна яхния. Поздрави, Или!

    ОтговорИзтриване
  4. Ето това е върховно вкусно, Ил! Браво, че пусна рецепта за този деликатес.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...