неделя, 23 март 2025 г.

Постен ориз със спанак и гъби на фурна

 


Ако си търсите постна рецепта или пък просто в момента сте на "зелена вълна", това ястие е точно за вас. Рецептата за Ориз със спанак и гъби може да е семпла, но е много вкусна и засищаща. Спанакът тук може да се замени с лапад или коприва или пък да се сложат всякакви зелении в комбинация. Количеството спанак, което аз давам е 200 грама, но вие можете и да си го увеличите. Без бой признавам, че бих сложила и значително повече, обаче това цялото почистване, миене и рязане ми отнема доста време (почти толкова, колкото да сготвя цялото ястие :) ) и от моя страна си е чист мързел да не сложа поне 300-400 грама. Разбира се, това в никой случай не бива да ви ограничава да имате простор на действие и да си сложите желаното количество. Ако решите да увеличите или намалите зелениите в рецептата, няма да е нужно да правите корекция в останалите продукти. 

Ще ви призная още нещо. За мен това ястие е основно, но за мъжката по-добра част от семейството е само гарнитура :D

Ето и как го приготвям.


Продукти:

около 200 г спанак (лапад, коприва или смес от зелении)

300 г гъби

1 1/2 ч.ч. ориз

1 глава лук или една връзка пресен лук

1 голям морков или 2 по-малки

4-5 скилидки чесън или 4-5 стръка пресен чесън

ако имате зелена чушка, също би било хубаво да прибавите

1 кафена чашка домати от консерва или настъргани домати

4 1/2 ч.ч. топла вода

1 ч.л. червен пипер

джоджен на вкус - аз сложих 2 чаени лъжички с връх

девесил - най-добре пресен, но и сушен може да се използва

пресен магданоз

черен пипер

сол

олио




Аз започвам с най-досадната част. Накисвам спанака за около 20 минути в студена вода. После го измивам старателно и нарязвам. Нарязват се и останалите зеленчуци - лук, морков, чушка, чесън, както и магданоза и девесила. Гъбите се режат на ситни парченца. Оризът се измива хубаво. 

В 5-6 лъжици загрята мазнина се изсипват нарязаните лук, морков и чушка. Посоляват се. Готвят се, докато лукът заухае приятно и зеленчуците поомекнат. Прибавят се нарязаните гъби и готвенето продължава, докато гъбите се посмалят. Изсипва се ориза и се бърка добре, докато оризът промени леко цвета си. Бързо се изсипват доматите, разбърква се и се налива водата. Отново се разбърква. Слагат се всички подправки, включително и нарязания пресен магданоз и наситнения чесън. Разбърква се добре. Тук може да опитате на сол как е и да добавите още, ако е необходимо. Прибавя се и спанака и се разбърква добре. 

Така приготвената смес за ориз със спанак и гъби се изсипва в тавичката, в която ще се пече. Слага се в загрята фурна и се пече на 180 градуса до готовност. Тъй като спанакът обикновено остава отгоре на сместа, на средата на печенето аз го включвам да се пече само на долен реотан и така спанакът остава сочен. Също така, можете леко да го завиете с хартия или с фолио, но без плътно да завивате ястието. Това е. Лесно и вкусно.

Само си намерете кой да ви измие и нареже спанака :)




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...