сряда, 10 юни 2020 г.

Как да си приготвим пиле на грил у дома


Използвам тази публикация, за да отбележа, че преди няколко дни Щъркелово гнездо навърши 12 години. Блогът се роди на 7 юни 2008 г.  :)  и вече толкова дълго е неизменна част от моя живот, моето второ дете, което отглреждам с много любов и внимание, също както и Никол :)

Преди да напиша рецептата, искам да ви благодаря за цялото време заедно, защото без вас вероятно нямаше да пиша толкова дълго време. Да ви благодаря за доверието, което ми оказвате, приготвяйки рецептите, които споделям тук. Да ви благодаря, че споделяте с мен, когато приготвите нещо, което всъщност е най-голямата ми награда :)

И макар че напоследък пиша рядко, си пожелавам здраве, търпение, вдъхновение, нови предизвикателства и покоряване на нови върхове.

А сега, ето и рецептата. Не е торта, но пък е мноооого вкусна :§

Да си приготвиш вкусно пиле на грил в домашни условия съвсем не е трудно, стига да имаш въртящ се шиш за грил към фурната. А ако пък нямаш, можеш да приготвиш това супер апетитно пиленце върху бутилка или в онези глинени съдове за печене на пиле с бира, които напоследък са доста популярни. Аз такъв съд нямам, но пък имам шиш за грил и се възползвам чудесно от него.
За приготвяне на вкусно пиле на грил избираме пиле с тегло около 1½кг. За да получим добър резултат и пиле, което не е сухо, първо го мариноваме. Тук избрах маринатата, предложена от Зори. Аз киснах моето пиле едва 4 часа поради липса на време, но следващия път обещавам, да спазвам препоръките й, оставяйки го да кисне по-дълго. Приготвено по този начин пилето остава много сочно и се овкусява чудесно. 

Продукти:

едно пиле, около 1½ 

За маринатата:

половин литър бира
с.л. сол
1 ч.л. черен пипер
1 ч.л. червен пипер          
4 с.л. лимонов сок
вода, достатъчна за покриване на пилето

За пилето:

1 ч.л. червен пипер
1 ч.л. черен пипер
2 ч.л. горчица
1 ч.л. риган
1 ч.л. куркума
3 с.л. олио

50 г краве масло



Изберете тенджера или друг подходящ съд, в който да се събере цялото пиле. Бирата се изсипва в този съд, като към нея се прибавят всички изброени подправки. Разбърква се хубаво до пълното разтваряне на солта. Пилето се поставя в течността и се налива толкова вода, колкото да го покрие напълно. Така приготвеното пиле се поставя в хладилник за 24 часа.

Преди да го приготвим, го изваждаме от маринатата и го подсушаваме внимателно с кухненска хартия.  
В купичка се сместват всички подправки за пилето заедно с олиото.  Разбъркват се добре, за да се получи  гъста каша. Под кожата на пилето внимателно се поставят 50г масло, нарязани на тънки резенчета, след което пилето се намазва с кашичката. 
За да се постави добре пилето на шиша, е необходимо да му се завържат крилцата и бутчетата. Аз го направих с канап, но има варианти за завръзване с подходяща тънка тел. Вие може да ги завържете с каквото ви е удобно. Пилето внимателно се набучва на шиша, като се застопорява от двата края.
Слага се да се пече в загрята фурна на 170 градуса, на функцията за печене на грил с въртящ се шиш. Тавата на фурната или друга голяма и по-стара тава се застила с фолио и се поставя под пилето, за да капе в нея. При мен печенето отне 1 час и 45минути.

Това е. Много апетитно, сочно и вкусно пиленце. А вие изпържете картофите :)



1 коментар:

  1. С тоя ФБ, пропускаме блоговете...Но блога ти е чудесен и винаги с удоволствие надничам:) Чудно пиле!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...