вторник, 31 декември 2019 г.

Жу-жу погача


Изпращаме 2019-та година с тази интересна маслена погача, която не знам защо, се нарича Жу-жу погача. Преди време я видях в едно видео и идеята ми хареса. После прегледах в нета и видях, че има и други рецепти и не всички погачи изглеждат като тази в клипчето. Сега ще споделя аз как я направих. Тъй като във видеото се вижда, че се използва форма за торта, но лично на мен не ми стана ясно с какъв размер, реших да ползвам средната, която имам - 26 см. Когато започнах да подреждам погачата, ми стана ясно, че формата ще е голяма и моята жу-жу погача няма да изглежда точно като на клипчето. Обаче не ми се занимаваше да мажа 24-сантиметровата форма и да местя в нея и така моята погача си остана в по-голямата. Това не е драма. От друга страна пък питката се изпече много добре, тъй като не стана прекалено висока.
Така че, ако решите да правите тази питка, имайте предвид моите бележки и сами преценете какъв резултат искате да постигнете.

Иначе в оформянето няма нищо сложно. Само че в рецептата се вижда, че маслото, което посочват е 200 грама, обаче ясно личи и че не го използват всичкото. Аз реших да го намаля на 100 грама и пак ми остана малко разтопено, което ще отиде на баницата тази вечер. Затова по-долу в продуктите съм написала 80-100 грама. Също така аз обичам да си замесвам по друг начин питките и не съм спазила техния начин, но вие направете така, както ви е по-лесно. Аз почти винаги си активирам маята предварително и след това замесвам тестото.



Продукти:

200 мл прясно мляко
200 мл вода
2 яйца
4 с.л. олио
30 г прясна мая
2 с.л. захар
1 равна с.л. сол
около 800-900 грама брашно (на мен ми отидоха малко повече от 850)

80-100 г краве масло
сусам за поръсване

Смесват се водата и млякото и се затоплят леко. Към тях се прибавя маята и захарта. Разбърква се с телена бъркалка и се добавят 3-4 с.л. брашно. Отново се разбърква и се оставя маята да се активира, докато хване "шапка".
Брашното се пресява и в него се прави кладенче. Там се слагат яйцата, солта и олиото. Изсипва се и активираната мая. Замесва се меко нелепнещо тесто. Както често съветвам, не слагайте цялото брашно от началото, а добавяйте по малко и месете докато тестото ви хареса.
Така замесеното тесто се разделя на 8 равни части, които се оформят на топчета. Завиват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.



След това се взима едно топче се разточва на кора с диаметър около 15 см. Намазва се хубаво с разтопено масло. Точи се второ топче, което се поставя върху първото и също се намазва с масло. Така се постъпва с всички топчета, като накрая последната кора не се маже. Тази купчинка се покрива с кърпа и се оставя да втаса около 15 минути. След това се разточва на по-голяма кора, която се оформя на правоъгълник с размери около 25 на 35 см.
Разрязва се на квадрати със страна около 4 см.
Формата за печене се намазва хубаво с масло. Започва се подреждането на погачата, като на дъното в средата се слагат крайните безформени парчета, а после се подреждат останалите, както може да видите във видеото тук.


Така оформената питка се покрива и се оставя да втаса отново около 20 минути.
Накрая погачата се намазва с още от разтопено масло и се поръсва със сусам.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса до готовност.
След като я извадих от фурната, аз я намазах с още от маслото, което ми беше останало и я покрих с кърпа.
Трябва да ви кажа, че питката при мен не омекна отгоре и отстрани, а остана с хрупкава коричка. Това е.

Пожелавам ви от сърце весело посрещане на Новата 2020-та година! Нека да е здрава, мирна, много щастлива и успешна за всички нас!

3 коментара:

  1. Чудесна погача, Ил! Много празнична и интересна, а за вкуса й не се съмнявам!
    Весело посрещане на Новата година! Нека 2020-та бъде по-мирна, по-щастлива и по-благодатна! Нека ви бъде година на крепко здраве, усмивки и сбъднати мечти! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка, и тук за много години! Здрави са сте! Чудестна погача!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна погача.Аз също я правих за подарък, приятелите ми бяха възхитени от вкуса и,леко хрупкава коричка и тук е момента да спомена,че преди да я разточите на правоъгълник се слага за пет минути в фризер за да стегне маслото ❤️

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...