четвъртък, 8 август 2019 г.

Пиле с домати и чесън


Бях решила, че ще готвя пиле с доматен сос и мислех да го приготвям по този начин (клик).
Обаче после изведнъж в главата ми изплува спомен, че баба правеше много вкусни домати само с чесън и реших да направя пилето така. Спомних си и моите първи опити да приготвя този доматен сос на баба, които обикновено приключваха с доста изврели домати, които все пак някак успявах да сложа на спагети :)
 Рецептата за пиле с домати и чесън се приготвя изключително просто и за нея се изискват минимално количество продукти. Пиле, домати, чесън и малко подправки.
В случая аз имах три бутчета, които използвах, но вие можете да приготвите ястието и с цяло пиле, което да нарежете на парчета или с каквото разполагате в момента.
Също така за това количаство месо доматеният сос се оказа малко накрая, така че имайте предвид, ако решите да приготвието това пиле с домати и чесън и искате да имате повече сос, просто увеличете доматите. За това количество месо следващ път аз бих добавила половин килограм повече.
Също така сега приготвих рецептата с пресни домати, но с домати от консерва също ще стане много вкусно.
Ще напиша рецептата с продуктите, които изпозвах в случая, а вие ако решите, можете да променяте количествата според вашето желание и необходимост. Разбира се, чесънът също е въпрос на вкус и може да се увеличи.

Продукти:

3 пилешки бутчета
1 кг домати
1 глава чесън (не от китайския)
1 с.л. захар или на вкус (количеството захар зависи от киселинността на доматите)
сол
черен пипер
4 листенца пресен босилек (ако имате)
по желание риган, чубрица или други подправки

пресен магданоз



Доматите се настъргват или се обелват и нарязват на дребно.
Пилешките бутчета се разрязват на две части.
В тенджера се загряват 4-5 с.л. олио и пилето се изпържва от двете страни в мазнината до златисто. Ако не може да се събере наведнъж, се пържи на две части.
Към месото се изливат доматите, посоляват се и се прибавя захарта. Пилето с домати и чесън се оставя да се вари, докато сосът остане само на мазнина. Колко време ще отнеме, зависи от сорта на доматите и водното им съдържание.
Чесънът се почиства и нарязва на филийки.
Изсипва се в ястието няколко минути преди да се свали от котлона. Тук е и моментът, в който се прибавят нарязаните листа босилек, черния пипер и други подправки по желание.
Оставя се да поври още 2-3 минути и се отмества от огъня.
Поръсва се с пресен магданоз.




1 коментар:

  1. Ето това ястие не е известно по нашия край Или.От теб научих много такива рецепти.Явно в България кухнята е различна навсякъде.Чудесно пиле се е получило.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...