събота, 10 август 2019 г.

Варварски хляб


Този Варварски хляб видях в сайта на Бон апети и веднага влезе в списъка ми за правене. За съжаление точно днес сайтът не работи и не мога да дам линк към него, но ще ви дам връзка към видеото, което открих ето тук https://www.vbox7.com/play:cf57673efd.
Варварския хляб е персийски и според Лора и Стоян това е лесния вариант за приготвяне. Наистина е много лесен. По-нататък може да потърся и други варианти на хляба.

Хлябът се прави доста бързо и също толкова бързо се изяжда в компанията на масло и мезета :)




Продукти:

500  г брашно
7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
325 мл топла вода

за глазурата:
180 мл вода
1 ч.л. брашно
1 ч.л. сода

сусам за поръсване



В подходящ съд се смесват продуктите за глазурата и се загряват до завиране. Сместа се оставя да се охлади.
Маята се смесва със 125 мл от водата и захарта и се оставя да шупне. Брашното се смесва със солта и бакпувера. Наливат се останалите 200 мл вода и шупналата мая.
Замесва се меко и леко лепкаво тесто. Разделя се на две части, които се оформят на топки. Покриват се с чиста кърпа и се оставят да втасат.
След това тестото се поставя в тави, застлани с хартия за печене и се разстила на тънък правоъгълник (по-скоро елипса)с помощта на още малко брашно. Оставят се да втасат още 10-15 минути.
След това с пръсти се набраздява на ивици. Намазва се с глазурата и се поръсва със сусам. Пече се в загрята фурна на 200 градуса.


6 коментара:

  1. Интересен хляб, Ил! Така, както обичам тестени, няма да го подмина, определено 😊. Благодаря за рецептата, супер е! Целувки😘

    ОтговорИзтриване
  2. Някакви варварски чувства разбуди в мен това хлебче, дали заради това е наречен така:). Вълшебница си с тестото, Ил. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Барбари/варвари/ хлебчето и аз го правих. Това е традиционен плосък ирански хляб. Други по-сложни рецепти не съм срещала, но не знам какво са имали предвид Лора и Стоян.
    Хлебчето е супер. Напомня ми на нашите гевреци.

    ОтговорИзтриване
  4. Интересна рецепта за хляб с мая и бакпулвер, а и с глазура.Ще изпробвам рецептата Ил,интересна декорация и вид има този хляб.
    Поздрави и усмихнато и ведро лято !

    ОтговорИзтриване
  5. Да това е nân-e barbari, варвари всъщност означава хора-от-изток. Най добрата версия е nan-e tanoor, като разликата е, че се пече в Тандури и се лепи за стената на съда.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...