неделя, 3 февруари 2019 г.

Курбан чорба от свинско месо


Тази седмица ходих на обяд в едно заведение и от обедното меню привлече вниманието ми курбан чорба със свинско месо. Поръчах си и много ми хареса. Веднага се опитах да разгадая съставките на супата и естествено, реших, че ще се пробвам и аз.
Тъй като в моя край и в семейството и никога не се е приготвяло нещо, което да се казва курбан чорба, направих проучване в интернет за въпросната супа и намерих рецепта, подобна на това, което ядох. Направих някоя друга промяна в рецептата, според сезона и това, което сметнах, че ще обогати чорбата и се получи ето тази вкусна и прекрасна гледка.

Продукти:

600 г свинска плешка
1 глава лук
1 по-голям морков
50 г целина (глава)
2 сухи чушки (може да се сложи 1 зелена прясна чушка в летния сезон)
2 домата или 1 ч.ч. домати от консерва (250 мл)
1 к.ч. ориз
1/2 ч.л. червен пипер
1 к.л. лют червен пипер
1 1/2 с.л. брашно
1 1/2 с.л. олио
1 пълна с.л. краве масло
сол
черен пипер
джоджен (около 1 ч.л. сух сложих аз)
2 яйца



Месото се нарязва на 6-7 големи парчета. В тенджера се наливат 3 литра вода и месото се слага да се вари, като се посолява леко. Лукът, морковите, целината и сухите чушки се нарязват. След като месото поомекне, към него се прибавят нарязаните зеленчуци.
Когато месото се свари напълно, се изважда. Към бульона се изсипва измитият ориз и доматите (настъргани, ако са пресни) и варенето продължава.
Месото се разкъсва на нишки и се връща в супата. Ако е необходимо, се долива още малко гореща вода. Супата трябва да стои доста гъста, но имайте предвид, че като добавите брашното и яйцата накрая, ще се сгъсти още. Подправя се със сол и половината от джоджена.
Вари се, докато оризът се свари напълно.

Олиото и маслото се загряват в тиганче. Към тях се прибавя брашното. Разбърква се и се оставя на котлона, докато леееко промени цвета си. Слагат се червените пипери.
Отмества се от огъня и се излива в супата. Разбърква се, оставя се да заври. Подправя се с останалия джоджен и черен пипер.
Яйцата се разбиват с тел или вилица. Изсипват се във врящата супата през цедка или ситен гевгир внимателно, като целта е да се образуват конци. Ако яйцата не вървят лесно през цедката, отгоре ги разбърквайте с лъжица, за да минат по-бързо :)
Супата се поръсва с пресен магданоз.



6 коментара:

  1. Ил, това ми изглежда толкова вкусно, че ще го направя при първа възможност!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, Нелка, чакам да споделиш дали ще се хареса у вас, колкото и у нас :*

      Изтриване
  2. Това със сигурност ще се прави! Аз обичам курбан чорба, приготвяла съм телешка, агнешка, ярешка, пилешка, но не и свинска. По принцип не е така гъста, но тук ме привлече именно това!

    ОтговорИзтриване
  3. Мило Илианче :) тази чорбица е адски вкусна! ПоловинЪТ рече, да я пиша в "Топ 10" на вкусните супи :) Значи, често ще се готви! Много ни се услади! Благодаря ти за прекрасната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мило Мариянче,
      Толкова много се радвам, че ви хареса супичката :)
      Поздрави на вас!

      Изтриване
  4. Стана топ! Макар че сложих повече ориз и стана курбан ориз, т.е не супа, а буквално манджа, направо е страхотно. Пак ще го направя, а третия път ще пробвам да направя чорба :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...