сряда, 3 октомври 2018 г.

Гриловани зеленчуци с халуми


Халуми е традиционно кипърско сирене, което обикновено се приготвя от овче и козе мляко. Прилича на свежо сирене, но е доста солено. За разлика от много други сирена, халуми позволява да се пече, без да се разтопява. Това го прави доста атрактивно при поднасяне. Може да се изпече на грил, да се изпържи в зехтин или масло или пък да се пече на фурна.
Съчетава се много добре със зеленчуци и с месо. Също е подходящо за сандвичи. Разбира се, халуми може да поднесете и без да го обработвате термично. В съчетание с хубав домат, аз го предпочитам пред моцарелата, защото е соленичко :)

Днес го предлагам в комбинация с гриловани зеленчуци, като за някои това предложение може да се окаже основно ястие, а за други само салатата :)

Продукти:

1 патладжан
1 тиквичка
2 домата или шепа-две чери домати
2 червени чушки
2 зелени чушки
4 моркова
100 г гъби
2-3 с.л. зехтин
1 опаковка халуми

за дресинга:

3 с.л. зехтин
3 с.л. балсамов оцет
3-4 ситно нарязани скилидки чесън (или на вкус)
1 с.л. сос от нар
щипка черен пипер
риган на вкус
сол

Патладжанът се нарязва на кръгчета, посолява се и се оставя да постои поне 30 минути, за да му излезе горчилката. След това се измива и се подсушава. 
Морковите се сваряват за десетина минути – леко да омекнат. След това се срязват на две по дължина.
Тиквичката се нарязва на кръгчета.
Чушките се режат на големи дълги парчета (след изпичане ще се нарежат на по-малки) . Ако гъбите са големи, може да се нарежат на филийки, ако са малки – оставете ги цели.
На мен ми харесва свежестта на суровите домати в тази така да нарека салата, но вие може да си ги изпечете, ако предпочитате. Затова аз ги режа накрая. Ако ще ги печете обаче – нарежете ги на дебелички около 5 мм филийки.
Зеленчуците се смесват, тук се слагат и морковите, както са на половинки.
Поливат със зехтина и се разбъркват хубаво.
И сега е време за голямото печене.
Всички зеленчуци се изпичат на грил тиган или скара, сварените моркови също.
Слагат се в голяма купа, в която ще е удобно да се разбъркват. Чушките и морковите вече се режат на по-малки и удобни парчета. Продуктите за дресинга се смесват много хубаво и с тях се поливат зеленчуците.
Оставят се поне за час да поемат вкусовете.
Ако ще слагате свежи домати, сега е времето да се нарежат и да се пуснат в салатата – преди да се сервира. Слагат се и се разбърква отново добре. Опитвате и ако смятате, че има нужда от още зехтин, оцет или сол, може да добавите според вашия вкус. 
През това време халумито се нарязва на парченца и хубаво се подсушава. Възможно е, въпреки старателното сушене, да има още доста течност, така че като го метнете в тигана да си пусне. Това да не ви притеснява. Течността ще изври.
В загрят тиган се сипва около 1 с.л. зехтин и парченцата халуми се изсипват вътре.
Запичат се хубаво от всички страни и се изсипват върху запечените зеленчуци.



3 коментара:

  1. Или,
    сиренето Халуми е чудесен избор за тази рецепта.Както то така и зеленчуците могат да се гриловат и са вкусни и красиви.Есенна феерия от цветове и аромати.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  2. Много обичам зеленчуци на грил, сиренето също. Тази комбинация, Или е фантазия. Друг път предвиждай порция и за мен, моля:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Обичам гриловани зеленчуци, а халумито точно на грил е най-хубаво! Дръпвам си чинийка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...