понеделник, 19 март 2018 г.

Леща с коприва



Идеята за леща с коприва дойде, след като скоро си спомних за чукан боб с коприва - нещо, което хапвах преди време в Троянско. Реших, че щом може да има боб с коприва, ще може и леща да стане. И разбира се, не се оказах първата, която прави подобна комбинация.
Вариантите, които можете да изберете да сготвите това ястие са различни, може да е като супа, като яхния, сгъстена с повече брашно, може и крем супа да направите.
Аз избрах тази простичка комбинация, която много ми хареса и която е добър вариант да съчетаете зелениите с още нещо в едно постно ястие.

Продукти:

250 г леща
100 г коприва
1 глава лук
1 морков
няколко скилидки чесън
1/2 ч.ч. домати от консерва или 1 настърган домат
3 с.л. олио
1 с.л. брашно
1/2 ч.л. червен пипер
около 1 ч.л. сух джоджен
девесил (ако имате)
черен пипер
сол
пресен магданоз

Лещата се измива и се накисва за няколко часа. (Може и да пропуснете тази стъпка, ако нямате време, но препоръчвам да я накиснете предварително.)
Копривата се почиства и измива. Попарва се с вряла вода за няколко минути, след което се нарязва.
Зеленчуците също се нарязват.
Лещата се измива отново и се залива с около 1 л вода. Слага се да ври. След като заври, към нея се прибавят лука, морковите и нарязания чесън. Огънят се намалява и ястието се оставя да ври тихо. Ако водата поизври повече, може да долеете малко, но да не става прекалено рядко.
След като лещата омекне хубаво, се прибавят нарязаната коприва, доматите, подправките и олиото.  Оставя се да ври още десетина минути.
Брашното се разбива с малко вода. Изсипва се в ястието и се оставя още 2-3 минути на огъня.

Ако имате пресни подправки - магданоз, девесил и джоджен, би било прекрасно да ги използвате, като поръсите накрая и си спестете сухите горе.

2 коментара:

  1. Или,
    чудесно е да се добавя зеленина към бобови култури.Правя фасул и леща с манголд, с лапад, но с коприва не съм правила.Чудесна идея, ще я изпробвам веднага, имам прясна коприва.
    Поздрави и лека и спорна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесно предложение, Илианка,
    харесах и кекчетата, но сега е времето на тази вкусотия...
    Благодаря, поздрави за теб и хубави пролетни дни!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...