неделя, 16 октомври 2016 г.

Въртяна македонска погача със сирене


Когато видях рецептата за тази въртяна питка със сирене тук, веднага реших, че ще я направя и изобщо не се забавих. И  си представих, че ще я пека в чугунения тиган, нищо, че е малък. Така се сдобих с два броя погачи със сирене. Едната е много голяма, другата мъничка :)

Преди да напиша рецептата за въртяната македонска погача със  сирене, ще направя някои уточнения. Първо трябва да знаете, че тестото е много голямо количество. Слага се почти цял килограм брашно. Такова количество се събира трудно в нормална тава, затова ви трябва голяма. С диаметър около 40 см. Аз нямах такава тава, но тъй като сложих част от тестото в тигана, тавата ми с диаметър 32 см точно побра останалото тесто.
Като за първи опит ми се искаше да приготвя рецептата в оригинал, за да знам точно как изглежда и затова не намалих продуктите на тестото. Но за следващ път ще знам и ще сложа 300 мл вода, само 1 белтък и 50 мл олио. Другия момент, който искам да уточня е свързан с голямото количество олио, което се слага на дъното на тавата. не го пропускайте. може да го намалите най-много до 100 мл, но в никой случай не го пропускайте, защото погачата няма да е това, което е без него. То прониква във вътрешността й и я прави много маслена и вкусна, а долната коричка става уникална. Малко прилича на милинка, но не точно :)



Продукти:

около 1 кг брашно
400 мл топла вода
1 кубче прясна мая
2 белтъка
1 цяло яйце
2 ч.л. захар
1 с.л. сол
80 мл олио

още 150 мл олио, което се изсипва на дъното на тавата
300 г сирене
2 жълтъка за намазване
сусам за поръсване
100 г краве масло

В 200 мл топла вода се разтваря маята със захарта. Добавя се 3-4 с.л. брашно и се оставя да втаса, докато се надигне хубаво. Останалите 200 мл се смесват със солта, олиото, белтъците и яйцето в голяма купа. Към тази смес се прибавя шупналата мая. Постепенно се добавя от брашното малко по малко, докато се замеси хубаво нелепнещо тесто. На мен ми отиде малко по-малко от килограм брашно.
Тестото се покрива с чиста кърпа и се оставя да втаса на топло.
След това внимателно без да се намесва и мачка много, се разделя на 8 равни части. Всяка част се оформя на фитил с дебелина около 1 пръст.
Тъй като ставаха доста дълги, аз ги правех един по един - правя един фитил, навивам го в тавата, след това следващия и така до края.

В тавата се излива олиото - онези 150 мл. Както казах по-горе, аз направих 2 питки от тестото. В чугунения тиган, който е 26 см, сипах 30 мл от олиото, а останалото излях в голямата тава. В средата на тавата се поставя малко сирене и първия фитил започва да се увива със сиренето, така че сиренето да остане между тестото.

Така се навиват всички фитили с цялото количество сирене.


След това погачата се намазва с разбитите с малко вода жълтъци, ръси се със сусама (можете да използвате и други семена), поставят се парченцата масло отгоре и се пече в загрята на 180 градуса фурна до готовност.





5 коментара:

  1. Или,
    чудесна и много интересна рецепта.Голямо е количеството олио , което се поставя в тавата, но сигурно така се получава по - пръхкаво и вкусно тесто.Ще я пробвам тази рецепта, ще спазя точната рецепта.Имам голяма и подходяща за тази цел тава.От 1 кг. брашно се получава наистина тесто за една голяма тава.
    Поздрави и благодаря за чудесната рецепта !

    ОтговорИзтриване
  2. Ох, Илианка, обичам тестените ти предложеия:))

    ОтговорИзтриване
  3. Ще я пробвам още утре. Само че ще я замеся с половината прясно мляко и половината вода. Така си меся питките и стават меки. Идеята за сиренето между тестото е чудесна. Благодаря за интересната идея.

    ОтговорИзтриване
  4. Преследва ме тази погача! Много е апетитна!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...