събота, 2 януари 2016 г.

Торта с шоколад и дулсе де лече


Започвам 2016-та  със сладка публикация и дано цялата ни година да е толкова сладка!

Предлагам рецепта за много вкусна торта, която съчетава тънък блат и два вида вкусен крем и се приготвя много лесно. 

Продукти:

За блата:

4 белтъка
1 щипка сол
100 г захар
45 г брашно
30 г натурално нишесте
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. оцет
1 ч.л. ром
80 г разтопено и леко охладено масло

Крем 1:

200 г натурален шоколад
400 мл течна сметана
100 г захар (ако сметаната, която използвате не е подсладена)
1 ванилия

Крем 2:

1 кутия дулсе де лече
250 г маскарпоне
125 г краве масло на стайна температура
5 с.л. заквасена сметана


Шоколад за поръсване


Белтъците се разбиват на сняг със солта. Постепенно към тях при непрекъснато разбиване се добавя захарта и се разбиват до твърди връхчета. Смесват се брашното, нишестето и бакпулвера и се прибавят към сместа. Разбърква се добре. Изсипват се оцета, маслото и рома. Разбърква се добре. Изсипва се в застлана с хартия за печене форма и се пече в предварително загрята на 170 градуса фурна.

За първия крем се загрява 200 мл от сметаната в огнеупорен съд (ако ползване неподсладена сметана, добавете захарта тук) когато заври в нея се изсипва натрошения на малки парченца шоколад. Разбърква се добре до пълното поемане на шоколада и получаване на гладка и лъскава смес. Оставя се на студено, за да се охлади напълно. След като се охлади, останалите 200 мл сметана се разбиват. Разбива се и шоколадовата смес с миксер и сметаната се добавя към шоколада. Разбива се до хомогенна смес.

За втория крем - дулсе де лече се изсипва в купа. Към него се добавя маслото на стайна температура. Разбива се леко с миксер. Прибавя се маскарпонето и се отново за кратко се разбива. Накрая се слага заквасената сметана и се разбърква задължително с лъжица.

Охаденият блат се връща във формата за торта. Отгоре се изсипва шоколадовата смес и се заглажда. След това се слага и карамеления крем. Заглажда се и се поръсва с настърган шоколад. Оставя се на студено 12 часа и е готова за консумация.




17 коментара:

  1. Представям си какво ти е струвало да стоиш и да чакаш.... да я разрежеш :) Чудесна е, или, с толкова много и вкусен крем!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита Нова Година, Илианче! Желая ти здраве, всяко желание, всяко добро намерение да намери изпълнение през новата година! Да бъде пълноценна и много щастлива за теб и цялото ти семейство!

    ОтговорИзтриване
  3. Сладка да е Новата 2016 година:)! Честита да е и изпълнена със здраве и щастие! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита и благословена нова година,Илианка!
    На цялото семейство пожелавам да сте здрави и нека повече да са моментите на щастие,веселие,удовлетворение,да се наслаждавате на успехи,домашен уют и топлина!
    Тортата е от любимата ми категория-с мноооого крем,страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  5. Честита Нова Година, Иле!
    Здраве и късмет!

    ОтговорИзтриване
  6. Честита Нова година, Илианка! И да ви е все така сладко, като тази прекрасна торта!

    ОтговорИзтриване
  7. За много години, Илианка! Бъдете живи и здрави и много щастливи! А тортата е ракошна! Поздрави и да знаеш, че те гледахме по тивито:) Страхотна беше!

    ОтговорИзтриване
  8. Весела и честита да ти е Новата година, Иле!
    С пожелание за много здраве,щастие, радостни и благословени дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Да ти е честита Новата 2016 години Или ! Здраве, мир, благоденствие и нови надежди през тази година !
    Чудесна е тортата.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  10. Илианка, нека е Честита, нека е и сладка:))
    Прекрасна торта, ще взаимствам някой път:)

    ОтговорИзтриване
  11. Бъдете всички живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Бъдете всички живи и здрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Формата за печене с какъв размер е?

    ОтговорИзтриване
  14. Кръгла форма имате предвид, нали?! Щото парчето е правоъгълно и не ми става много ясно, та питам малко като слабоумна! Обожавам шоколад и карамел и държа да я пробвам!Ани Канева

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...