събота, 12 септември 2015 г.

Телешка супа със зеленчуци


Това месо трябваше да стане на Телешко варено, но в последния момент реших, че при наличието на толкова пресни зеленчуци у дома, ще променям плана. И така се получи прекрасна богата и гъстичка Телешка супа със зеленчуци. Ами какво да ви кажа... много богат и наситен вкус, питателно и вкусно ястие.
И много се връзва с хладното време в момента :)


Продукти:


около 600-700 г телешко месо, по възможност с кост (при мен беше от джолан)
1 глава лук
2 по-малки моркова
1 зелена чушка
100 - 200 г гъби
3 картофа
200 г грах от консерва
1 малка тиквичка
1 по-голям домат или домати от консерва
шепа фиде (или повече, ако обичате)
5-6 зърна бахар
черен пипер

За застройката:
1 яйце
2 с.л. брашно
1 к.ч. кисело мляко

Месото се нарязва на хапки и се слага в тенджера със студена вода. Слага се да заври, като много внимателно се отпенва, за да остане бистър бульона. През това време се нарязват зеленчуците, а доматите се настъргват.
След като месото заври и е добре отпенено, се добавят лука, морковите и чушката, и бахара. Посолява се леко и се оставя на тих огън да ври, докато месото омекне хубаво. (Отварям скоба, за да кажа, че на нашия пазар не можем да сме сигурни дали месото наистина е телешко или е доста по-стар роднина на телето и затова времето на сваряване на месото зависи много от възрастта. Може да се свари за час и половина, но може и за три. Аз в случая бях късметлийка, което много ме изненада, но за час и половина месото ми се беше сварило.)

Може би тук е мястото да кажа нещо, което знам от дядо ми. Когато баба вареше телешка супа, той все й се караше, че долива вода, като изври. Винаги настояваше да налива повече вода в началото, за да може като изври, да остане толкова, колкото ще е нужно за супата, без да се долива.
Та така... и аз в случай на дълго варене на месо за супа, първоначално наливам доста повече вода, отколкото смятам, че ще ми е необходимо. Тук бяха почти три литра.

След като вече имаме омекнало месо, се добавят гъбите, нарязани на ситно (аз нарязах две-три на филийки, за да е по-красиво). Оставят се да врят около 10-15 минути и след това се слагат тиквичките и картофите, нарязани на кубчета.  Ври на тих огън до готовност на продуктите. Тогава се слагат доматите и грахът, вари се още около 5 минути и се прибавя фидето. Готви се докато фидето хубаво се свари. Подправя се със сол и черен пипер. Отмества се от огъня.

За застройката се смесват всички продукти в огнеупорен съд и се слагат на не много силен огън да заврат при непрекъснато бъркане. Когато застройката заври, се отмества от огъня и към нея внимателно се добавя по малко от бульона, като се разбърква. След това цялата засройка се връща в тенджерата, разбърква се и се оставя без капак за около 20 минути, за да не се пресече застройката. Поръсва се с пресен магданоз.
Чудно й подхожда и  лимон.








10 коментара:

  1. Чудесна супичка! Ароматът лъха още от снимките, а ако си наблизо... Боже, представям си какво пиршество ще е с нея!
    Поздравления, Илиянка!
    Валя

    ОтговорИзтриване
  2. Богата супа ,която няма как да бъде отмината!Прекрасна!

    ОтговорИзтриване
  3. Иле, много удачна подмяна на плановете. :) Изглежда чудесно, не се съмнявам във вкуса!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много обичам точно такива гъсти супи :)
    Взех си лъжичката и седнах )

    ОтговорИзтриване
  5. Телешката супа ми е една от любимите, Илианка! Непремено ще опитам и твоя вариант щом захладнее при нас тука. Че ние още се печем по плажовете :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Ти си знаеш;) Децата ми те обичат;)

    ОтговорИзтриване
  7. Непременно ще се възползвам от предложението ти ! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Много питателна, вкусна и ароматна. Чудна супичка, Или! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. :) Благодаря ви! :)
    Пожелавам ви слънце в душите!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...