Днес е Сирни заговезни. По традиция на този ден близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. Празникът се нарича още Поклади и Прошка. Сирни Заговезни не е на постоянна дата и се пада всяка година 7 седмици преди Великден, винаги в неделя.
На трапезата на Сирни Заговезни задължително присъстват млечни храни - сирене, кисело мляко, а също, яйца, риба, баница със сирене, обредна пита (с форма на змия),печени ябълки, бяла халва. Това е последния ден, в който може да се заговява с млечни храни. След това започва Великия пост, който е седем седмици.
Моето предложение е подходящо за днешния празник.
За съществуването на тази питка научих от Ивка, която е доброволец при нас в сдружение "Екомисия 21 век". Тя ми разказа, че в с. Баховица приготвят такава и аз веднага се поинтересувах за рецептата.
В начина на приготвяне обаче нямаше рецепта за тестото, така че се наложи да си съчиня мое.
Този път реших да използвам по-рядко тесто без месене, прецених, че ще си пасне добре със заливката отгоре.
Продукти:
За тестото:
400 мл топла вода
7 г суха мая
650 г брашно
1 с.л. мед
1 равна с.л. сол
За заливката:
4 яйца
300 г сирене
200 г кашкавал
40 г краве масло
Маята се смесва с брашното и солта и се разбърква. Медът се разтваря в топлата вода. В брашното се прави кладенче и вътре се изсипва водата. Разбърква се с лъжица хубаво, до получаването на гъсто и лепкаво тесто. Не добавяйте повече брашно и не месете тестото.
Поръсва се съвсем леко с малко брашно и се покрива с чиста кърпа. Оставя се да втаса, докато удвои обема си.
През това време се приготвя заливката. Натрошеното сирене се смесва с настъргания кашкавал и яйцата. Не е нужно да се бърка много. Добре е белтъка и жълтъка да не се смесват напълно.
Подготвя се тавата за печене, като дъното се покрива с хартия за печене и се намаслява добре заедно със стените. Втасалото тесто се изсипва внимателно в тавата с помощта на лъжица. Не е нужно да се заглажда прекалено. Отгоре се изсипва заливката, като се разпределя равномерно. След това се надупчва с вилица.
Маслото се нарязва на малки парченца и се поръсва отгоре.
Пече се в незагрята предварително фурна на 170 градуса до готовност. По време на печенето се издува доста, но след това спада. Ако е нужно, след като се запече, покрийте отгоре с хартия, за да не изгори и продължете печенето.
След като се извади, се поръсва с шарена сол.
Чудесна питка, Ил. И на мен ми допада много по-лепкавото тесто за печива. Ще я опитам непременно. Честит празник и прости.
ОтговорИзтриванеЧудесна е питката, Ил.
ОтговорИзтриванеИ с тази богата заливка....
Прости и простено да ти е!
Нещо ново и интересно. По селата имат много такива вкусни идеи.
ОтговорИзтриванеПрости и простено да ти е!
Успешна нова седмица, Ил!
Интересна питка си избрала за празника, Илианка.
ОтговорИзтриванеСтрхотна коричка се е получила от кашкавала и яйцето,интересна рецепта,Ил!
ОтговорИзтриванеКрасота, Илианче!
ОтговорИзтриванеАз да попитам, от кашкавала, когато изстине питката, не се ли втвърдява?
Не става твърдо, Аура :)
ОтговорИзтриванеТочно е за леко хрупкава коричка, но в никой случай не е твърдо.