неделя, 29 януари 2023 г.

Пухкави сиренки

 


Пухкави, мекички, ароматни и с вкусна хрупкава долна коричка се получиха тези прекрасни сиренки. 

Днес реших да направя нещо тестено за Никол и дълго се чудих какво да бъде. Дали да е рецепта, която вече използвам? Или да опитам нещо ново? Е, сигурно вече сами си отговорихте на въпроса :) щом има нова рецепта в блога. Получиха се просто фантастични тези сиренки и много се радвам, че ги приготвих. Толкова ми харесаха, че реших веднага да ги напиша.

Ето и рецептата за пухкави сиренки.

Продукти:

200 мл топло прясно мляко

200 мл топла вода

1 кубче прясна мая

150 мл олио

1 цяло яйце 

1 белтък

4 с.л. захар

1 с.л. сол

около 1 кг брашно


около 400 г сирене

1 жълтък за намазване

сусам за поръсване




Смесват се топлото мляко, топлата вода и захарта. Прибавя се маята и хубаво се разбърква. Добавят се 4 с.л. брашно и отново се разбърква. Покрива се и се оставя да втаса. 

Половината от брашното се изсипва в голяма купа. Прибавят се солта, олиото, яйцето и белтъка. Сипва се втасалата мая и всичко се разбърква много хубаво. Постепенно се прибавя от останалото брашно, докато се замеси хубаво меко тесто. Разделя се на 20 части, от които се оформят топчета. Покриват се с чиста кърпа или найлоново фолио и се оставят да втасат.

Фурната се включва на 180 градуса. 

Използвах две тави, в които пекох сиренките, които намазах с олио. Разбира се, може да ги застелите с хартия за печене, но няма да получите тази хрупкава коричка.

Сиренето се натрошава.

След като тестото втаса, се  взима едно топче и леко се разточва на кръгче с диаметър около 10-12 см. По средата се слага от сиренето и се прегъват. Краищата се притискат се с пръсти. Подреждат се в тава и се оставят да втасат.*

Намазват се с разбития с малко вода жълтък и се поръсват със сусам. След това се слагат да се пекат до апетитен загар. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...