Продукти:
около 400 г кайма
1 глава лук
1 морков
3-4 с.л. домати от консерва
1 непълна кафена чашка ориз
1 средна зелка
2 ч.л. червен пипер
черен пипер
чубрица
Тази рецепта може да се изпълни и с прясно, и с кисело зеле. На снимката е с кисело зеле, но сега сезонът е такъв.
Зелето се нарязва. Ако е прясно, се посолява и намачква леко.
Каймата се смесва с измития ориз и малко черен пипер. Оформят се кюфтета на топки.
4-5 с.л. олио се загряват и в него се слагат кюфтетата. Не е нужно да се пържат до готовност, а само леко да се запечатат. Изваждат се. В същата мазнина се слагат нарязания на ситно лук и нарязаните моркови. Посоляват се съвсем леко и се задушават докато омекнат. Добавя се червения пипер, разбърква се и се слага зелето. Бърка се хубаво. Налива се чаша вода, добавят се доматите и подправките.Оставя се да заври. След това половината от зелето се изсипва в керамичен гювеч. Отгоре се подреждат кюфтенцата и се покриват с останалото зеле.
Долива се вода - около 1 пръст под нивото на зелето и гювечът се слага във фурна, която не е загрята предварително, за да не се спука. Пече се на 180 градуса около час и половина или до пълна готовност на ястието.
На пръв поглед ми заприлича на немското зеле с кнедли, Илианка, което с една люта пиперчица си е ужасно вкусно нещо. Но тук си има домати, червено пиперче, че и кюфтенцата не са кнедли. Абе, вкусно, засищащо и здравословно ястие! Дояде ми се, Илианка. :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер! Поздрави!
Как да дотичам?!Обичам те,Ил за прекрасната подсказка:)!Прекрасна празнична вечер ти пожелавам!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея и как добре се съчетава киселото зеле с кюфтенцата!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица!