Вероятно рецептата за домашен течен шоколад предизвиква носталгични спомени у мнозина от вас, които като мен са изкарали детството си през 80-те и 90-те години на... хм... ами на миналия век. (Като го написах това за миналия век, направо ми се стори, че съм праисторически човек.) Както е известно, тогава нямаше готови сладкиши по магазините, какво пък да говорим за течни шоколади. Или пък поне ние трудно сме могли да достигнем до подобен. И нормално - някой е измислил този вкусен домашен течен шоколад. Била съм доста малка, но си спомням, че майка ми го правеше в ... нещо като блендер. (Сигурно си е бил истински блендер, но ние му викахме "онова нещо с каната". Хахах! Интересно как за това време сме имали такъв уред вкъщи. Но пък в този момент нямахме миксер.) Освен това си спомням, че какаото беше кът. В един период у дома имаше добро количество сухо мляко, но пък какаото липсваше и във всеки момент, в който се появеше отнякъде, веднага се правеше шоколад. Майка ми правеше сериозно количество, което сипваше в едни големи чаши. Нищо, че беше много сладък, на никого не се опираше голямата чаша шоколад и с брат ми с нетърпение чакахме тези вкусни моменти.
Рецептата е много лесна. Просто трябва да се сдобиете с повече сухо мляко.
Продукти:
300 г сухо мляко
250 мл прясно мляко (може да сложите и вода - аз имах мляко, което чакаше да бъде оползотворено и предпочетох него)
200 г захар (може да бъде намалена или заменена с кафява)
125 г краве масло
2 ванилии
5 с.л. какао (Аз използвах Премиум какаото на Dr. Oetker, което е с високо съдържание на какаово масло (20-22
Сухото мляко се изсипва в купа и към него се добавя какаото и ванилията. Разбърква се много хубаво. В тенджерка се слага прясното мляко със захарта и се загрява на котлона докато захарта се разтопи. Добавя се кравето масло и се разбърква до пълното му стопяване. Сместа се отмества от огъня и се излива внимателно в сухото мляко. Тук можете да разбъркате с тел много старателно, за да се махнат всички бучици или да използвате пасатора. Признавам си, аз ползвах пасатора, защото не ми се разбъркваше изобщо. Просто ми трябваше супер мързелив десерт и при положение, че разполагам с нужния уред, предпочетох да си спестя времето. Готовият шоколад се ралива по чашки, бурканчета или каквото на вас ви харесва.
От тази доза ми се получиха 10 кафени чашки, които предпочетох да използвам, защото са мънички, а десертът е доста сладък и така може да се изяде :)
Това е. Писането на рецептата за домашен течен шоколад ми отне доста повече време отколкото изпълнението.
Или,
ОтговорИзтриванеприпомни ми старите времена когато и в нашият дом правихме течен шоколад със сухо мляко и какао.Какаото наистина беше кът, но пък течният шоколад много се харесваше по тази рецепта със сухо мляко.Днес чудесно допълнение е и рожковото брашно, което също има вкус на какао и могат да се смесят.Чудесно се е получило това сладко изкушение - течният шоколад.
Поздрави !
Може да опитам и с рошково брашно, Ели :) Това не съм се сетила :D
ИзтриванеЛюбим десерт от моето детство! И аз съм от праисторическата ера. ;) Най-любими ми бяха бучиците неразтворено сухо мляко на повърхността, образуваха нещо като коричка. За съжаление, когато миналата година го приготвих на моите деца, те не го харесаха. :(
ОтговорИзтриванеМоже би е нормално нашите деца да не го харесват. Те са израснали с един по-различен вкус на течен шоколад от буркан или пластмасова кутия. Но аз обичам да се връщам назад във времето и с удоволствие си хапнах :)
ИзтриванеА моят шоколад така и не образува коричка на повърхността, може би защото го минах с пасатора.
А,може ли да ми кажете какво сухо мляко ползвате?
ОтговорИзтриванеСухо мляко "Nido" използвах, но и с други видове сухо мляко става - дори и адаптирано мляко съм чела, че използват, но от него не всеки вид е подходящ.
ИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеМного благодаря за този сладък спомен от детството
ОтговорИзтриванеНаистина е много сладък :D И скъп :)
ИзтриванеМомичета на толкова проста рецепта се провалих.Помня че преди години съм го правила и се е получавал.Не знам къде точно беше проблема но в момента маслото е от горе а долу всичко е течно.И това е след почти 24 часа
ОтговорИзтриванеТова не ми се е случвало. Мина ли с пасатор или с миксер?
ИзтриванеДа не би да е от сухото мляко?
Изобщо нямаше нужда от миксер или пасотор.Всичко се смеси добре на ръка.
ИзтриванеВълшебен - обожавам го...,
ОтговорИзтриванетвоят изглежда много фин, нежен и неустоимо изкушаващ.
Благодаря, Илианка, прегръдка и поздрави за теб!
Наистина се получи много фин, Дианка
ИзтриванеОчаквах да има онази специфична коричка отгоре, но този път не се получи.
Поздрави и много силни прегръдки и за теб!
Според мен е варено повече маслото.
ИзтриванеЕееей, от кога не съм хапвала...
ОтговорИзтриванеВкусни спомени!
ОтговорИзтриванеВкусен спомен
ОтговорИзтриванеЗдравейте, искам а попитам колко му е срока на годност.
ОтговорИзтриванеЗдравейте,
ИзтриванеТози шоколад е за директна консумация и обикновено се изяжда много бързо. Най-много е стоял до 3 дни в хладилник.
Заместиха кравето масло с кокосово. Не само че се получи, ами даже ни хареса много :) Страхотен шоколад!
ОтговорИзтриванеБраво, Ели! Ще опитам и аз с кокосово.
Изтриване