събота, 23 август 2014 г.

Заешко с домати

Така се случи, че за кратко време публикувам няколко рецепти със заешко. Е, не е случайно, защото пак ще кажа, заешкото ми е любимо месо. Вече споменах за качествата му в предна публикация и смело го препоръчвам и на вас.


Продукти:

около 800 г зашко, нарязано на парчета
1 глава лук
1 морков
3-4 печени чушки
1 кг домати
4-5 скилидки чесън
100 мл бяло вино
1 ч.л. червен пипер
4-5 дафинови листа
черен пипер
риган
сол
щипка захар

Месото се задушава в 6 с.л. загрято олио, смесено с 2 с.л. вода за около 5 минути. Прибавят се нарязаните лук, морков и печени чушки. Чушките се режат на много ситно, за да станат част от соса. Задушава се, докато лукът омекне и се добавя червения пипер. Разбърква се и се налива виното. Добавя се дафиновия лист. Оставя се няколко минути да изври алкохола и се налива вода, да покрие малко повече от половината на месото. Оставя се да ври на слаб огън 15 минути. Ако през това време водата изври, налейте още съвсем малко. През това време доматите се обелват и нарязват на ситно. Изсипват се при месото, посолява се леко и се оставя да ври на слаб котлон. Когато доматите започнат да извират, се прибавят ригана и черния пипер на вкус. Ястието продължава да се готви, докато се получи достатъчно гъст доматен сос. Добавя се щипка захар, ако доматите са много кисели. Слага се нарязаният на филийки чесън. Оставя се още за минутка-две на котлона и е готово. Поръсва се с пресен магданоз.

3 коментара:

  1. На тази апетитна гозба и липсва само едно парченце прясно изпечен хлебец и ще падне едно сладко топване в сосчето, залъче след залъче, мммммм, вкусно :)
    Поздрави, Илиана!

    ОтговорИзтриване
  2. Илиянче, много изкушаващо. То тази седмица все зайчета по публикациите. Човек да не знае кое по напред да си избере.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Танче, хлебчето тук е направо задължително! Къде ти вкусен сос без хляб?
    Аура, зайчетата са си много вкусни :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...