Дълга история.... Заобичах ги, щом ги опитах преди мноооого време.
Многократно опитвах различни рецепти, но нищо не се доближаваше до истината. Обаче днес, правейки си неделната разходка из кулинарните блогове, видях това. И макар че в плановете за вечерта влизаше пица, не се поколебах нито секунда и минути по-късно картофите вряха на котлона. Това е рецептата. Никога не ми беше хрумвало, че може да се правят с парено тесто. Може би има и други сполучливи варианти, които не съм срещала все още. Но за момента това е най-добрият. Няма да се бавя, ето рецептата.
Продукти:
500 г картофи
250 мл вода
80 г масло
120 г брашно
2 яйца
сол
индийско орехче на вкус (при мен около 1 к.л.)
Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват с малко сол. Когато са готови, се изцеждат добре от водата и се подсушават. Намачкват се хубаво.
Маслото се слага във водата и се слагат да заврат. Когато маслото се стопи, съдът се отмества от котлона и се изсипва брашното. Връща се обратно на котлона и се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отмества се от огъня. Към така приготвеното тесто се прибавят яйцата едно по едно и сместта се бърка, докато тестото поеме яйцата. Добавят се картофите, сол и индийското орехче. Всичко се смесва добре. Оставя се да се охлади. С мокри ръце се къса от тестото и се оформят топчета. Пригответе си цялото тесто на топчета преди да започнете да пържите. Загрява се повече мазнина и в нея се изпържват готовите топчета. Като се извадят, се изцеждат върху салфетка преди да се сервират.
Многократно опитвах различни рецепти, но нищо не се доближаваше до истината. Обаче днес, правейки си неделната разходка из кулинарните блогове, видях това. И макар че в плановете за вечерта влизаше пица, не се поколебах нито секунда и минути по-късно картофите вряха на котлона. Това е рецептата. Никога не ми беше хрумвало, че може да се правят с парено тесто. Може би има и други сполучливи варианти, които не съм срещала все още. Но за момента това е най-добрият. Няма да се бавя, ето рецептата.
Продукти:
500 г картофи
250 мл вода
80 г масло
120 г брашно
2 яйца
сол
индийско орехче на вкус (при мен около 1 к.л.)
Картофите се обелват, нарязват на едри парчета и се сваряват с малко сол. Когато са готови, се изцеждат добре от водата и се подсушават. Намачкват се хубаво.
Маслото се слага във водата и се слагат да заврат. Когато маслото се стопи, съдът се отмества от котлона и се изсипва брашното. Връща се обратно на котлона и се бърка енергично, докато тестото започне да се отделя от стените на съда. Отмества се от огъня. Към така приготвеното тесто се прибавят яйцата едно по едно и сместта се бърка, докато тестото поеме яйцата. Добавят се картофите, сол и индийското орехче. Всичко се смесва добре. Оставя се да се охлади. С мокри ръце се къса от тестото и се оформят топчета. Пригответе си цялото тесто на топчета преди да започнете да пържите. Загрява се повече мазнина и в нея се изпържват готовите топчета. Като се извадят, се изцеждат върху салфетка преди да се сервират.
Ил, радвам се че си попаднала на търсената рецепта!
ОтговорИзтриванеИ ни я поднасяш наготово :)
Хубава седмица!
Чудни са! Много хубава идея! Поздрави! :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря, момичета!
ОтговорИзтриванеУспешна седмица и на вас!!!
Илианка, рецептата е страхотна! Браво, че я сподели!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта !
ОтговорИзтриванеС поздрав и пожелание за лека седмица !
Thank you so much for trying the recipe, they look soooo good!:)))
ОтговорИзтриванеПарено тесто с добавка на картофи - това звучи много интересно! И си го записвам за проба ! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Страхотно попадение, много ми харесва!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и рецептата:)
Голяма прегръдка, поздрави и много усмивки, Диана
Рецептата ме грабна от раз! Не съм правила подобно нещо и веднага записвам в дебелия тефтер. Много красиви топчета са се получили! Поздрави и ведро настроение през новата седмица!
ОтговорИзтриванеПрекрасна рецепта за ефектно посрещане .....Скоро ще последвам примера ти Илианка:))
ОтговорИзтриванеСтанаха превъзходни!!! Нямах търпение и веднага след като видях рецептата ти, Илиянче, ги направих. Всички останаха очаровани от вкуса. И много, много ти благодаря за хубавата рецепта и прекрасните снимки!
ОтговорИзтриванеМного хубава рецепта! Дали ще се получат, ако им сложа и настъргано сирене?
ОтговорИзтриванеБлагодаря на всички ви :)
ОтговорИзтриванеПращам ви по една голяяяма прегръдка!
Elti, много щастлива ме направи, да знаеш! И аз ти благодаря!
Колкото до въпроса за сиренето - да, смятам, че се получат. Дори снощи си мислех за това, само че за кашкавал :)
Илианка, чудна рецепта си открила и благодаря, че ни я споделяш! Определено ще я изпробвам, даже предусещам какъв ще е вкусът им :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и прегръдки!
И аз ги обичам, Илианка, благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеПак заповядайте, момичета :)
ОтговорИзтриванеПерфектни!
ОтговорИзтриванеВ нашата къща майстор е свеки. Аз не умея да ги правя:)
Изглеждат фантастично,само да попитам колко броя излизат долу-горе от тази рецепта?
ОтговорИзтриванеТрудно ми е да кажа, защото не съм ги правила напоследък. Но много зависи и от това, колко големи ги правите.
ОтговорИзтриванеТози коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеСупер са, но дали биха се получили така добре и печени?
ОтговорИзтриванеНе съм опитвала да пека, но идеята ми се струва добра. Подредени върху хартия за печене и заляти с тънка струя зехтин. Бих опитала :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Преди няколко дни ги правих - супер станаха, мъжа ми много ги хареса, а и аз също.
ОтговорИзтриванеДнес правих опит за същите топчета, но със сирене в сместа - ПЪЛЕН ПРОВАЛ!!! Разпаднаха се в олиото! :(
Снощи ги правих...страхотни! Благодаря за споделената рецепта
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеЩастлива съм, че са ви харесали :)
Страхотни станаха и много бързо изчезнаха 😀
Изтриваневеднага ги започвааам, страхотно изглеждат.
ОтговорИзтриванеЗащо не се стегна тестото немога да оформя кюфтенца
ОтговорИзтриванеТрудно ми е да преценя какво точно е станало във Вашия случай. Но е възможно да не сте изцедили добре картофите от водата или пък да не сте изчакали сместа да се охлади добре.
ИзтриванеРецептата е точна и изпробвана многократно. Не мога да преценя къде точно сте сгрешили.