500 г кайма
1 буркан обелени и нарязани на ситно домати, може и консирвирани
5-6 печени чушки
1 глава лук
1 морков
5 скилидки чесън
2 кисели краставички
шепа-две маслини (при мен бяха зелени)
щипка мащерка
1 ч.л. червен пипер
риган на вкус
чубрица
черен пипер
сол
магданоз
Каймата се омесва с чубрица, черен пипер и сол на вкус. От нея се оформят 22 топчета. Чушките се обелват и нарязват на не много едри парчета. Лукът и морковът също се нарязват. Скилидките чесън се почистват и се режат на едро. В 4-5 с.л. сгорещена мазнина се слагат кюфтенцата съвсем леко да се запържат от всички страни - за около две минути. Не е нужно да се пържат до готовност, защото после ще се пекат. Изваждат се, подреждат се в тавата, в която ястието ще се пече и в същата мазнина се слагат лукът и морковът. Изпържват се добре. Добавя се червения пипер, разбърква се и се изсипват доматите и чушките. Ястито се оставя да заври. Прибавят се мащерката, риганът и черен пипер. Посолява се. Така приготвената смес се излива върху кюфтенцата. Аз сложих и две цели сухи чушки, които придадоха много хубав аромат. Слага се да се пече на 180 *. Когато водата от доматите изври и кюфтенцата вече са готови, се прибавят маслините, нарязаните краставички и чесъна. Разбърква се и се връща още за пет минути във фурната. Преди да сервирате, поръсете със ситно нарязан магданоз.
Ил,
ОтговорИзтриванетози сос трябва да е невероятно вкусен :)
И кюфтенцата също!
Хубаво утре!
Леле, леле усещам страхотен аромат тук. Много апетитно!
ОтговорИзтриване