неделя, 11 март 2012 г.

Претцел питки

Отново вкъщи са на почит претцелите, но този път във вид на питки. Както вече казах, дъщеря ми много ги харесва и аз реших да разнообразя малко и да ги направя като питки. Рецептата, която използвах е тази. Получиха се прекрасни, мекички и много вкуснички. Могат да се хапват просто ей така или както на вас ви харесва. Може би някой ще си каже, че е голяма играчка правенето им, но всъщност не е така. Максимум 10 минути повече от приготвянето по стандартна рецепта.

Продукти:

1 1/2 ч.ч. топла вода
7 г суха мая
2 ч.л. захар
4 1/2 ч.ч. брашно
2 ч.л. сол
4 с.л. разтопено масло

1/4 ч.ч. сода за хляб
около 2 л вода
1 жълтък
едра сол

Маята се разтваря във водата и се оставя за 5 мин - да шупне леко. Добавят се захарта, солта, маслото и брашното и се разбърква много хубаво. Ако брашното е малко, както се случи при мен, прибавете още. Трябва да се получи мекичко, но нелепнещо тесто. Готовото тесто се поставя в намаслена купа и се покрива с кърпа или найлоново фолио. Оставя се да втаса, докато удвои обема си или около 1 час. През това време се подготвят две тави - да са големи, покриват се с хартия за печене, която се намазва с олио. След като тестото е втасало, се разделя на 18 равни части. Оформят се хубави топчета и се оставят отново да втасат.
Сега е моментът водата, смесена със содата да се сложи да ври. Като заври и топчетата са втасали, всяка питка се пуска във водата за около 30 секунди. Изважда се и се поставя в приготвената тава, като питките се подреждат на разстояние една от друга. С остър нож се прави разрез през средата, намазват се с разбития с малко вода жълтък и се поръсват със сол. Пекат се в предварително загрята на 220* фурна. Охлаждат се върху решетка.

Хубаво е да се хапват топли, но са вкусни и изстинали :)

Такааа... дописвам публикацията с нов опит. Скоро Никол ме помоли да й направя отново тези вкусни питки, но времето, с което разполагах беше кратко и реших да съкратя процедурата. 
Не съм шупвала маята предварително, а направо замесих тестото. След това веднага го разделих на топчета и оставих да втаса само веднъж. Така си спестих почти цял час и пак се получиха много вкусни питки. Изглеждат ето така.


11 коментара:

  1. Чудесни са станали ,толкова пухкави!
    Хареса ми рецептата,благодаря че я сподели!Много интересна технология ще пробвам някой ден!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Илианка,
    под форма на питки ще ги опитам :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотни изглеждат, ще ги пробваме!

    ОтговорИзтриване
  4. Още във фейсбук си ги бях харесала, но тук са още по-хубави!Много изкусително!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Много интересни питки. Гарантирано е, че капризните мъжете в семейството ни ще ги харесат много.

    ОтговорИзтриване
  6. Изглеждат чудесни и апетитни!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасни са! И как хубаво са се напукали:) Чак тук замириса на питки:)
    Честита пролет! Нека е усмихната и слънчева!:)

    ОтговорИзтриване
  8. Прекрасна идея за питки бретцели. Аз много ги обичам и често си приготвям бретцели. Задължително ще пробвам твоята идея, което ще ми спести пипкавата работа по пресукването и завиването.
    Сърдечно благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Преди малко ги направихме, станаха добри, но защо така не искат да ми се отлепят от хартията за печене, не знам.

    ОтговорИзтриване
  10. Всъщност и при мен се отляпяха трудно. Аз си помагах с нож.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...