събота, 11 февруари 2012 г.

Тестени розички със салам и със сирене

Днес не мислех да се отбивам в кухнята, за да готвя. Обаче нещата бързо претърпяха промяна и трябваше да направя нещо. Обичам да работя с тесто. Казвала съм го и друг път. Колебаех се какво да приготвя и ми хрумна да направя такива розички. Нямах идея как точно да ги завъртя, т.е. имах разни идеи, но нещо не ми допадаха докрай. Реших да проверя все пак какво ще ми предложи интернет като вариант и ето, че намерих решението в блога на Дими.

Използвах произволна рецепта за тесто. Ще я напиша, но можете да използвате това тесто, което предпочитате и дори и готово тесто.

Продукти:

За тестото:

20 г прясна мая
250 мл прясно мляко
5 с.л. кисело мляко
1 яйце и 1 белтък
2 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
брашно за средно меко тесто

масло на стайна температура за намазване
салам, нарязан на тънки парчета
натрошено сирене
може и кашкавал или пък плънка по избор

1 жълтък за намазване

Маята се разтваря в топлото прясно мляко заедно със захарта. В брашното се прави кладенче и всички продукти се изсипват там и се меси средно меко тесто. Оставя се да втаса. Вече втасалото тесто се резделя на 16 еднакви части. Всяка част се разточва на нещо като правоъгълник и се намазва добре с масло. Подрежда се салам, така че да се виждат краищата му над тестото. Тестото се сгъва, за да може да покрие част от салама и се завива на рулце. Така подготвените рулца се подреждат в намаслена тава. Ако правите със сирене, намажете тестото с масло. по средата по дължина разпределете натрошено сирене, сгънете, така че краищата да се съберат, притиснете с пръсти и навийте на рулце.




Така подготвените рулца се намазват с разбит с малко вода жълтък и се слагат да се пекат, като фурната не се загрява предварително.

11 коментара:

  1. Чудни. Аз мързеливо ги правя с бутертесто обаче :) но на тези не прощавам... Ей да си ми по-близо....

    ОтговорИзтриване
  2. Ама как си ги завъртяла :)))
    И хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, че хубавички и препеченки! Супер са станали:) Ако това ти е неотбиването в кухнята, не ми се мисли какво ще да е отбиването:)

    ОтговорИзтриване
  4. Изглежда толкова вкусно. Насладете се.

    ОтговорИзтриване
  5. Красиви и вкусни розички-харесаха ми и ще ги направя.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Невероятно красиви и вкусни рози, Илиана! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ммм, подобни "вълчи" розички ще се ометат вкъщи за секунди, благодаря за предложението, Илианка, ще се възползвам.
    Хубава неделна вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Еха, много бих се зарадвала да ми поднесат такива рози :) А и мъжът ми не би се свенил да им се порадва:) Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда наистина много апетитно, определено ще изненадам малчуганите си и мъжа си през уикенда. Дано да успея да го направя, не изглежда много сложно ама и аз не съм голяма професионалистка... :}

    ОтговорИзтриване
  10. Страхотни! Страхотни!
    Днес ги направих с най-разнообразни пълнежи, всички станаха страшно вкусни. И свършиха преди още да са изстинали.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз ги правих с шунка и кашкавал, станаха чудни

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...