понеделник, 7 ноември 2011 г.

Питка "Златна виторожка"

Няма да пиша рецепта за тесто за тази питка. Можете да използвате това, което на  вас ви харесва. Видях начина на оформяне тук и много ми хареса. Може би ще бъде още по-красиво, ако има тъмен пълнеж.
Питката направих много лесно, но не знаех как да я кръстя. Затова помолих приятели да ми помогнат и сега тази питка си има кръстница - това е Норчето. Благодаря, Норче, за хубавото име!
И ето как направих питката аз в снимки:

Тестото се разделя на три равни части. Всяка част се разточва на правоъгълник и се намазва с масло. Слагат се една върху друга и се завиват на стегнато руло. Краищана на рулото се отрязват и то се завива на кръг. С ножица се правят разрези с дебелина около един пръст, без да се достига до края.

Едно парченце се извива навътре към празния кръг, другото остава навън и леко се извива в една посока. Така листенцата се редуват.
 Отделеното в началото тесто от краищата се поставя по средата на питката.




Оставя се да втаса и се намазва с разбит с малко олио и вода жълтък. Пече се в загрята фурна на 180 *.

22 коментара:

  1. Приказно изглежда тази "златна виторожка", Илианка! Вълшебна...
    Много красиво и ефектно оформление с майсторско изпълнение!
    Страхотна си,
    поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Изглежда
    чудесно!

    ОтговорИзтриване
  3. Изглежда страхотна питката!

    ОтговорИзтриване
  4. Браво,Илианче!
    Перфектна е!
    И страхотна плетка!

    ОтговорИзтриване
  5. Илианче,много е засмяна и красива "Златна виторожка".
    Сега очаквам да видя как ще изглежда "Змей Горянин"...
    Природата те е дарила с невероятен талант да работиш с тесто и то ти се отблагодарява по свой си начин.
    Хубава вечер
    Нора

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна питка! Зашеметяваща!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво,страхотна е станала питката,ще се възползвам от начина на приготвяне
    лека и спокойна
    прегръдки

    ОтговорИзтриване
  8. Piece of art I would say.How that must have smelled baking and ..eating..heaven:)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудна красавица е станала питката!И името много точно и подхожда,браво на кръстницата!

    ОтговорИзтриване
  10. Питка-един път, както се казва!:)) Пухкава, бухнала, вкусна. Харесах я още, щом я видях във фейса! Майстор си, Илианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Чудна, чудна!:) Чаках да видя и аз рецептата:)

    ОтговорИзтриване
  12. Илианка- царицата на питките;-)
    Много е красива, поздраления@!

    ОтговорИзтриване
  13. Или,страшна питка!Личи си маяйсторлъка ти!
    Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  14. Много красива питка, толкова е апетитна!!! Поздравления и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  15. Една съседка от другия блок прави същата питка и винаги е толкова мекичка - дори и след като са минали няколко дни!Сега вече ще науча тайната :) Поздрави

    ОтговорИзтриване
  16. Леле, колко много коментари...
    Благодаря насички ви от сърце!
    Ще се постарая да защитавам и занапред името, което ми дадохте.

    Отново - благодаря!

    ОтговорИзтриване
  17. Илианка, страхотна питка! Заслужава си името, наистина е златна!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  18. Prelepa pogača mila, super ideja, baš mi se dopada, pozdrav iz Beograda :)))

    ОтговорИзтриване
  19. Много е красива и сигурно още толкова вкусна, Илианка! :)

    ОтговорИзтриване
  20. Изглежда чудесно! Вчера пробвах едно хлебно ръкоделие, предложено от Диани, а сега ме хвана твоята виторожка, трябва да се пробва. Семена ще потърся!Сигурно ще стане и със сусам и с микс:)

    ОтговорИзтриване
  21. Покланям се до земята на таланта ти.Пиша на ти защото следя постоянно изявите ти.Блсгодаря за хубавите и точни рецепти и наи вече за представянет на месениците стъпка по стъпка. Твоя анонимна фенка, и все пак: Natali

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна си! Браво !!! :):):)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...