неделя, 25 февруари 2024 г.

Пиле с ориз по тракийски

 


Вече имам една рецепта за пиле с ориз в блога, която обикновено много се харесва на тези, които са я опитали. Днешната рецепта пак е за пиле с ориз, но по тракийски. Има няколко съществени разлики между двете рецепти, които ги правят и доста различни на вкус. Това са наличието на доста домати, зелени пиперки и естрагон. 

Иначе като всяка рецепта, която приготвяме вкъщи и тази може да направим така, както ни харесва.

Аз избрах да изпържа пилето предварително, защото това е най-бързия начин за мен. Но вие може да го сварите и после да използвате бульона вместо вода.

Продукти:

около 1 кг пилешко - при мен има бутчета и крилца

1 ч.ч. ориз - чашата е от 250 мл

1 глава лук

3 скилидки чесън

1 морков

2 зелени чушки

1 ч.ч. настъргани домати или от консерва

3 ч.ч. вода

1 ч.л захар

1 дафинов лист

1 ч.л. червен пипер

естрагон - около 1 чаена лъжичка сложих аз

черен пипер

сол

пресен магданоз


Пилето се посолява. Лукът и чесънът се нарязват на ситно, морковът се настъргва, а чушките се режат на по-едри парчета. Оризът се измива много хубаво под течаща вода.

Пилето се изпържва в 7-8 с.л. загрято олио от всички страни. Изважда се и в същата мазнина се изсипват лука, морковите и чесъна. Готвят се около 2-3 минути, като се разбъркват и се посоляват. Прибавя се отцедения от водата ориз. Пържи се при непрекъснато бъркане, докато си промени цвета. Изсипват се нарязаните чушки и доматите, както и захарта. Прибавя се водата и подправките - червен пипер, естрагон и черен пипер. Ако е нужно, се добавя още малко сол. Оризът се изсипва в подходяща тава за печене. Отгоре се подрежда пилешкото. 

Така приготвеното ястие се слага да се пече в предварително загрята фурна на 190 градуса.

Забележка: приготвено в тези пропорции ориз-вода-домати, ястието се получава по-сочно. Ако искате оризът да е по-сух, ви съветвам да намалите водата с половин чаша.





Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...