понеделник, 4 март 2024 г.

Катино мезе

 


Има различни твърдения откъде идва рецептата за това вкусно Катино мезе. Дали е от Банско или от Плевен? Дали Катя е негов автор? Има различни твърдения, но да ви кажа, мен не ме интересуват. Единствено ме интересува това, че за жалост не съм приготвяла Катино мезе досега и това ми е първият опит. Да, за жалост, защото се оказа изумително вкусно, въпреки или точно заради простичките три основни съставки. 

За да приготвите Катино мезе са ви необходими свинско месо, гъби и лук. Има още 2-3 допълващи съставки, с които се постига наистина прекрасен вкус. Първата е масло, втората е лимонов сок и третата е магданоз. Всички вкусове се допълват перфектно и създават много апетитно ястие.


Продукти:

700 г свинско месо - най-добре от плешка или врат

200 г гъби (аз в момента имах портобело и използвах тях, но с печурки също ще се получи приказно)

1 голяма глава лук

60 г краве масло

2 с.л. олио

2 с.л. лимонов сок или на вкус

сол

черен пипер

няколко стръкчета пресен  магданоз


Месото се нарязва на хапки, лукът на полумесеци, а гъбите на филийки. 

Загряват се маслото и олиото и се изсипва свинското. Пържи се докато побелее от всички страни. След това се изсипва лука и се разбърква. Готви се още около минутка и се изсипват гъбите. Разбърква се и се посолява. Месото ще пусне водичка, това да не ви притеснява. Наливат се още около 100 мл вода и ястието се готви на тих огън под капак, докато месото омекне много хубаво. След това се поръсва с черен пипер и с половината нарязан магданоз. Прибавя се лимоновия сок. 

Така приготвеното месо се изсипва в керамична тавичка или отделни съдчета или гювечета заедно със соса. Ако не е останал никакъв сос, налейте още 100 мл вода. Старайте се месото да е на един ред, за да може да се изпече добре. Пече на 180 градуса, докато остане само на мазнина и месото се запече апетитно. 

Поръсва се с останалия магданоз и се сервира.

Превъзходно мезе е това Катино мезе.



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...