събота, 29 октомври 2022 г.

Домашни милинки с галета

 


Много, много бързам да ви споделя  рецептата за милинките, които направих тази вечер. Вече имам една рецепта за вкусни милинки в блога, която съм писала през далечната 2008 г. http://ilrai.blogspot.com/2008/08/blog-post_08.html. Тя категорично е много добра, но уверявам ви, настоящата рецепта я превъзхожда. Няма как да ви опиша колко са вкусни, пухкави и мекички са тези милинки с галета. Просто хапки съвършенство.

Продукти:

150 мл прясно мляко

150 мл вода

20 г прясна мая

1 с.л. захар

1 с.л. сол

60 мл олио

около 500 г брашно

около 200 г сирене

За заливката:

80 г краве масло

60 мл олио

3 с.л. галета


Млякото се смесва с водата и се затоплят леко. Прибавя се маята и захарта и се разбърква хубаво. Добавят се 3 с.л. брашно и отново се разбърква. Оставя се да втаса, докато хване хубава шапка.

Около 300 г от брашното се изсипват в голяма купа. Прави се кладенче, в което се слагат солта и олиото. След като сместа с маята втаса, също се изсипва в купата. Разбърква се добре, докато се усвои цялото брашно и постепенно се прибавя останалото брашно, като тестото се меси, докато се получи нелепнещо тесто. Ако е необходимо, може да добавите още малко брашно, докато тестото спре да лепне.Тестото веднага се нарязва на парченца колкото орех. От тях се оформят топчета, в средата на които се слага малко сиренце. Така приготвените топчета се подреждат в тава, която е добре намаслена. Аз пекох в тава с диаметър 28 см.

Между топчетата се натрошава по още малко сирене. 


Малслото се смесва с олиото за заливката в подходящ съд и се загрява на котлона, докато се разтопи. Прибавя се и галетата и се пържи около 2 минути. С тази смес внимателно се заливат всички топчета. Пекат се веднага в загрята фурна на 180 градуса около 30 минути.

Наистина се получават вълшебни милинки с галета. Опитайте и вие!



5 коментара:

  1. Прекрасни, благодаря за рецепта та..

    ОтговорИзтриване
  2. Разкошни, бързо се приготвят,вкуса е невероятен! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Почнах ги.Дано се получи нещо.Ама това тесто не трябва ли да втасва поне веднъж😳

    ОтговорИзтриване
  4. Не втасва ли поне веднъж това тесто?

    ОтговорИзтриване
  5. Не втасва. Действайте смело :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...