петък, 21 октомври 2022 г.

Гозбата на България: Как кмета на Каварна разби Лиана и Милен


 


В последния епизод на „Гозбата на България” водещите Лиана и Милен претърпяха истинско корабокрушение на черноморския бряг край Каварна.

Те преживяха тежка загуба от кмета на града г-жа Елена Балтаджиева, която ги победи в приготвянето на прекрасна морска храна.

Благодарение на гостоприемната г-жа Балтаджиева научихме вкусна рецепта за кефал с морски дарове. Всъщност тя предложи две рецепти – едната е тази, която вече споменах, а другата беше печен на фурна кефал във фолио. По отношение на втората рецепта нямам какво да кажа. Тя е от вида просто и много вкусно. Казвала съм и друг път, че простичко приготвената храна е най-вкусната и за уменията на един кулинар може да се съди именно по този тип храна. Ако умееш да приготвиш с малко продукти нещо много вкусно, поздравления! 






Иначе със скъпи и луксозни продукти ще се справят повечето хора. Обаче дали сред тях са и Лиана и Милен? Май…. Не. Все се надявам да успея да видя поне една тяхна победа, но все още поне засега май не съм станала свидетел на такава.




В епизода много добре се вижда начина на приготвяне на рецептите и нужните за тях продукти, така че аз няма да се спирам на това. Може да гледате предаването „Гозбата на България”, ако сте го пропуснали  на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya. Иначе следващия епизод може да видите на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком J


Връщам се отново на темата с готвенето. Много ми хареса комбинацията в рецептата за кефал с морски дарове. Да си призная, понякога завиждам на хората, които живеят край морето за това, че имат достъп до прясна морска храна. Е, скаридите, които бяха използвани в рецептата не бяха черноморски, но пък това едва ли е проблем, при положение, че се е получила толкова вкусно ястие. Всъщност да се комбинират различни видове риба и морски дарове си е нещо познато сред ценителите на този тип храна. Дори и рибената чорба се получава най-вкусна, когато се прави от комбинация от риби, а ако вътре пуснете по 2-3 скариди и миди или дори само черупките от тях, ще получите изумителен вкус.

В днешната рецепта видяхме хармонично съчетание на кефал, миди и скариди с доматен сос. Прекрасна комбинация на вкусове, аромати и текстури. При приготвянето на рецептата ми хареса, че г-жа Балтаджиева използва и соса, в който се вариха мидите. Така гарантирано е получила още по-силен и богат вкус на своето ястие. Поздравления за госпожата, много ми хареса нейната рецепта.

Между другото, докато пишех този текст, си дадох сметка, че тук не разказвам нищо, свързано с моите спомени от детството например. И разбира се, това е напълно нормално, защото не съм израсла край морето и рибата не е била сред основните неща, с които са ни хранили като деца. Изключвам момента, в който с брат ми ходехме за риба на близкия язовир и си хващахме основно таранки, които после си чистехме и даже пържехме сами, макар и според днешните критерии да сме били доста малки за това.

Доколкото разрбах, темата на следващото предаване „Гозбата на България” утре ще е отново нещо малко познато за мен – а именно банатски вкусотии. Тях ще представи майсторката на банатски гозби Мария Иванова, която пък аз имах възможността да срещна лично през тази година. Чакам с интерес новия епизод на гозбата, за да обогатя моите знания и да видя как Патрисия и Евгени ще се спуснат в това предизвикателство. Напомням ви, че може да гледате предаването „Гозбана на България” в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, по телевизия Евроком.

 

Дълго се чудих каква рецепта да ви предложа към този епизод на Гозбата. Както вече казах, тук нямам някаква традиционна рецепта, тъй като не съм израсла край морето. Колебаех се между рецепти със скариди, миди, риба… рецепти, които обаче не са част от нашата кухня. Затова ще ви предложа вкусна рибена чорба, а вие може да я приготвите с каквато риба имат под ръка – дали е морска или сладководна, или пък комбиняция от двете, все ще стане вкусна, гарантирам ви. А ако пък решите да добавити скариди или миди… ех, размечтах се!

 

Рибена чорба

Продукти:

Около 700 г риба (най-добре да смесите няколко вида)
2 глави лук
3 картофа
2 моркова
2 домата(може и от консерва)
1 лимон
1 ч.л. сол
1/2 глава целина
магданоз
девесил
черен пипер


Рибата, предварително измита и почистена, се вари в около 1,5 - 2 литра вода за около 15 минути, докато омекне. Зеленчуците се режат на кубчета. Когато рибата стане готова, се изважда от бульона. В малко олио се задушават лука, целината и морковите за около 3-4 мин. Добавя се прецедения през цедка рибен бульон и след като кипне, се слагат картофите, доматите и солта. Оставя се на тих огън за около 20 мин. През това време се обезкостява рибата и се махват кожата и тлъстините, ако има. Връща се в супата. Ври още 5 мин. Накрая се поръсва със ситно нарязан магданоз и девесил, и черен пипер. Подправя се с лимоновия сок.

Да ви е вкусно!
Гответе с любов и всеотдайност и ястията ви ще се отблагодарят с прекрасен вкус.




1 коментар:

  1. Или,
    Аз съм израстнала край морето.Но честно да си призная не ги обичам тези морски дарове.Баща ми, който не е между живите ловеше навремето раци и скариди.Беше ловец и риболовец.В нашия дом все риба се консумираше.По едно време толкова много ни омръзна,че копнеех за някаква друга храна.А татко казваше : " Яжте, другите хора, които нямат риба копнеят за нея ! " Сега оценявам думите му, защото рибата днес нито е толкова вкусна, нито е прясна.И приживе татко ловеше таранки и много ги обичаше.Е, и коктките им бяха почитатели.Защото и те се облизваха.Таранките бяха пресни и вкусни , а сьомгата не се тачеше в нашия дом.Тя беше изкуствено отгледана и не толкова вкусна.Но виж миди и други морски дарове не сме опитвали.И до ден днешен не съм приготвяла калмари, октоподи и миди.Миди опитах само веднъж преди години, но не останах очарована.Та по повод твоята публикация си припомних старите времена когато татко беше жив.Благодаря ти за рецептата.Рибената чорба е на почит в нашия дом !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...