петък, 28 октомври 2022 г.

Гозбата на България: Банатски вкусотии от село Асеново

 


В последния епизод на Гозбата на България Патрисия и Евгени бяха посрещнати от известната майсторка на банатски гозби Мария Иванова от село Асеново, община Никопол. С нея се запознах през пролетта на тази година и ви уверявам, че тя има много какво да покаже  и със сигурност заслужава титлата „Пазител на традициите на банатските българи”. Традициите – не само кулинарни, но и традициите, свързани с автентичните облекла, песни, танци и обреди на банатските българи. Мария вече над 50 години е секретар на Народно читалище „Петър Парчевич – 1927 г.” и неуморно и всеотдайно работи за съхраняването и популяризирането на традициите на местната банатска общност.  Май пропуснах да ви кажа, че не само я познавам, но и имах удоволствието да опитам от тяхната кухня, защото те дойдоха в Ловеч, за да участват в Кулинарния конкурс, който се проведе по време на традиционния ни празник Цветница. Както се казва, дойдоха, видяха и победиха. Така де… победиха в Ловеч, ноооо… в „Гозбата на България” друг победи J



Хич вече не е случайно, че Патрисия и Евгени побеждават. С всеки изминал епизод си личи, че стават все по-уверени в кухнята. Хм, дали ще успеят някой ден да победят и мен J

Рецептите на ястията, които приготви Мария Иванова, са доста добре представени във видеото и няма да ви ги преразказвам подробно. Ако сте пропуснали миналия епизод,  можете да го видите онлайн на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya.

Иначе следващия епизод може да гледате на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком J



Много интересни рецепти предложи Мария – не само като приготвяне, но и като имена – саланкарчета, саланкарева пита и галушки. Галушките не са ми непознати, вече съм срещала такива рецепти, макар и да не съм ги опитвала. Но като цяло приличат на прясна паста. Доколкото разбрах, има два вида – такива които са бъркани и тестото е сравнително редичко и такива от твърдо тесто. Мария ни показа бъркани галушки, които явно са по-лесни  и бързи за приготвяне, защото не е нужно тестото да се меси и после от него да се оформят галушки и чак тогава да се варят. При бърканите е по-лесно. Нужна е само лъжица и по малко от гъстата каша се пуска във вряща вода. Това е. После сварените тестени изделия се заливат с препържени хлебни трохи с червен пипер.  Отгоре по желание може да се настърже сирене. Освен това има още нещо мнооого вкусно – специално панирано пушено месо, местен деликатес.



Името на саланкарчетата пък идва от тамошното наименование на амонячната сода – саланкар. Всъщност това са сладки с мас, на които се добавя само амонячна сода. От същото тесто се приготвя и саланкаревата пита. Тестото се разточва на две кори, първата се слага в тава, покрива се с настъргани ябълки, а върху тях се поставя втората кора. Правят се шарки с вилица и сладкишът се пече. Интересен ми е вкуса на питата, след като сокът от ябълките апетитно се е поел от масленото тесто.



Както виждате, рецептите изобщо не са трудни за приготвяне, но пък са доста интересни. Как се справиха Патрисия и Евгени с тях? При галушките си пролича, че кашичката им беше по-гъста, отколкото показа Мария, но не беше и съвсем твърдо тесто. Може би точно затова станаха по-добри? Кой знае? Не съм ги опитала, за да сравня, но пък видях J При месенето на тестото за саланкарчетата си пролича, че Патрисия действа доста уверено. Не знам дали се е упражнявала между снимките или просто е придобила повече опит, но определено е задобряла доста. Омеси и разточи тестото с лекота. И после последва забавление. Е, всички деца обичат а изрязват сладки с формички. J Разбирам ги.Обаче важното е, че се отнесоха отговорно към задачата и се справиха чудесно. Толкова, че да победят J Поздравявам ги за старанието и за победата! Сигурна съм, че им предстоят още много такива.


Тъй като нямам нищо общо с банатските българи и техните гозби, бих искала да ви предложа една чудесна рецепта за сладки с мас, която е от моето детство и която е едно от първите неща, които съм започнала да приготвям преди мнооого години, още като ученичка.

 

Сладки „Розички”

 

Продукти:


4 жълтъка

2 ч.ч.свинска мас

2 ч.ч.захар

6 с.л. кисело мляко

1 ч.л. сода

2 прахчета ванилия

брашно за не много меко тесто - около 800 г

 От посочените продукти се замесва  тесто. Тестото да не е меко и лепкаво, защото сладките ще се разлеят, докато се пекат. Шприцоват се в подходяща тава, която не се маже с мазнина, нито се застила с хартия. Оформят се малки топчета, които се поставят върху сладките. Пекат се в предварително загрята на 200 градуса фурна  докато станат златисти. Изваждат се много внимателно, защото лесно се трошат. След като изстинат се слепват с мармалад. Колкото повече стоят, толкова по-хубави стават. 




Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...