неделя, 16 октомври 2022 г.

Гозбата на България: Кухнята на древен Рим, претворена в България

 


Такива неща се случиха в Гозбата на България в епизода от 8 октоври. Готви се древна римска кухня. Е, ако се разровим далече в историята, сигурно може да оправдаем една такава рецепта, пък и действието се развива сред останките на античния римски град Никополис ад Иструм. И тъй като Щъркелово гнездо е кулинарен блог, няма да търсим кусури на предаването, а ще си говорим за храна. Винаги ми е била много интересна кухнята на предците ни. Жалко, че за римската кухня има достигнала доста подробна информация до нас, а за тракийската не. Поне аз не съм открила нещо, което да удовлетвори любопитството ми.

Някои от вас знаят, други не, но миналия месец се разходихме с госпожата Стоева до Италия и посетихме Помпей и Херкулан. С голям интерес разгледахме овъглена храна, която е била на масите, когато Везувий е изригнал. Изключително е усещането да се разхождаш по път, който е правен преди около две хилядолетия, да влизаш в толкова стари сгради, да видиш прекрасно запазени мозайки и стенописи. Разхождаш се и си представяш как са живели древните римляни, как са пирували, богато са похапвали от красиви сребърни съдове, разчупвали са хубави хлябове. Е, разбира се, това е било в богатите домове. Бедните са се хранели по-различно, както и споменава домакинът в този епизод на „Гозбата” Димитър Спасов. По-бедните римляни са хапвали готова храна в някои от многобройните закусвални и кръчми и само богатите са се радвали на своя кухня, готвач и прислуга.

На много места и в Помпей, и в Херкулан видяхме термополиуми, откъдето всеки е можел да си купи топла храна. Уличната храна не е скорошно откритие, съществува от хилядолетия. Изобщо в тоя живот много малко неща започват от нашето време, и то май не са най-хубавите. Даже чух как един екскурзовод разказваше, че термополиумът е Макдоналдс на древния свят. Отворите, които се виждат на снимката, са пълнени с гореща вода и там са се слагали съдовете с гозбите, които са продавали. 



И така, нека преминем към рецептата, която ни представиха Димитър и Анна Спасови. Пиле Хелиогабал.



Приятно ме изненада факта, че в тази рецепта почти няма съставки, които са трудно откриваеми в днешно време или пък дори и да е имало, е успешно адаптирана към съвремието. Единствено този любопитен гарум е неоткриваем, но пък може да се замени с рибен сос, произвеждан в азиатските страни.

Иначе приготвянето е доста елементарно, пилето се вари само във вино с подправки и праз, след това пилето, подправките и празът се изваждат, а сосът се редуцира. Добавя се мляко и каша от кедрови ядки, зехтин, гарум и белтъци от сварени яйца. Доста любопитна комбинация, нали? С удоволствие бих се наредила на опашката с купичка, за да я опитам.



Сега да видим и рецептата за десерта. Всъщност те приготвиха нещо като сос от препържено брашно и вода със захар. На мен лично не ми стана много ясно дали това е предварително сварен захарен сироп или просто е разтворена във вода захар. Обаче да ви кажа, много повече ми допадна идеята да е сварен захарен сироп. И с този сос поляха предварително нарязани плодове. Не знам какъв вкус има този десерт, но съм сигурна, че рецептата не е от днешно време. Обаче е чудесно, че е запазена и се предава на поколенията. На мен тази рецепта ми напомни на кашата от брашно, която се правеше и в моето детство. Сега не съм виждала много хора да я правят тази каша, но аз я помня. И у нас е правена, и съм яла от нея. Има един много приятен вариант, който се приготвя с маджун/петмез и точно тази рецепта избирам да ви предложа днес.



И какво стана тоя път? Улисана в древните римски истории, забравих да напиша, че Патрисия и Евгени победиха домакините и този път. Задобряват младежите все повече. Дали имат късмет, дали имат вътрешно усещане, но нещата започнаха да им се получават за моя най-голяма радост.



Напомням ви, че ако сте пропуснали предаването „Гозбата на България”, можете да го видите онлайн на сайта на телевизия Евроком https://eurocom.bg/show/gozbata-na-blgariya.

Иначе следващия епизод може да гледате на малкия екран в събота от 21.00 ч., с повторение в сряда от 22.00 ч, разбира се по телевизия Евроком J

 

Ето и обещаната рецепта.

Халва от брашно и петмез

Продукти:

(Използва се чаша с вместимост 200 мл)

2 ч.ч. брашно

50 мл олио

80 г краве масло

2 ч.ч. студена вода

1 к.ч. петмез

1 ч.ч. захар

2 щипки сол

1 ч.ч. счукани орехи

 

Водата се смесва със солта, захарта и петмеза и се разбърква до разтопяване на захарта.

Маслото и олиото се загряват в тиган. Сега е удобно да се използва с незалепващо покритие, но на времето нямаше такива. Прибавят се брашното и орехите и се запържват до златисто на слаб огън, като се бърка непрекъснато. Изсипва се водата със захарта и петмеза на части – например по два черпака и се бърка, докато сместа поеме течността. После се добавя още течност и така докато се свърши.  Бъркането продължава. Целта е да се получи гладка и хомогенна гъста смес. Бърка се около 4-5 минути на котлона и се отмества.

Изсипва се в голяма чиния и с помощта на лъжица се правят шарки отгоре. J Поне такива са моите спомени. Сега обаче аз бих я изсипала в тава, застлана с хартия за печене и след като се охлади, бих я нарязала на квадрати. По желание може да се залее и с разтопен шоколад.

Не знам за вас, но аз огладнях J


Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...