петък, 29 януари 2021 г.

Кифли-кашкавалки

 


От 20 години мъжът ми разказва как на времето е обожавал кифлите кашкавалки, които са се продавали някъде в Ловеч. Аз така и не си ги спомням, но неговите спомени са живи. Един ден реших да се опитам да му направя (макар и да мина много време от правенето до публикуването на рецептата).

 Имам много рецепти за кифлички, но тези някак ми се струваха предизвикателни и реших да потърся по-различна рецепта. Тогава попаднах на тази за кифли с мак по БДС на Марчева, която е извадена от учебника по кулинария от 1960 г и е автентична за направата на истинските макови кифли. Стори ми се доооста цялото това втасване, но реших, че ще опитам. Отделих си няколко часа за тях, но уверявам ви, резултатът е наистина много добър. Дори и да не си търсите рецепта за кифли кашкавалки, а просто си търсите страхотна, уникална, много добра рецепта за истински кифли от закусвалня, направете ги, макар и без кашкавала, а само поръсени с мак.

Продукти:

700 г брашно 

125 г захар 

106 мл олио 

3 - 4 яйца 

7 г суха мая 

1 щипка сол 

200 мл топло прясно мляко 

      300 г кашкавал

 

Ако разполагате с планетарен миксер, ще ви бъде по-удобно и лесно да изпълните рецептата за кифли кашкавалки. Ако не, замесете тестото така, както се меси тесто за козунак. Аз го правих с миксер и ще опиша процеса с него.

В купата първо се изсипват пресятото брашно, захарта и сухата мая, без да е активирана предварително. Разбърква се. Добавят се яйцата едно по едно като след всяко се разбърква, прибавя се и топлото прясно мляко и щипката сол. Тестото се меси на слаба степен на миксера, докато се образува хубава топка. След това внимателно започва да се прибавя мазнината лъжица по лъжица. Месенето продължава, докато  мазнината се свърши и тестото започне да се отделя от стените на купата.

Тестото се изважда от купата на миксера и се прехвърля в намаслена голяма купа, завива се със свежо фолио и се оставя да втаса за около 70-80 минути. Добре втасалото тесто се изсипва на работната повърхност и от него се оформят еднакви топчета - зависи колко големи искате да станат вашите кифли. Аз следвах рецептата на Марчева точно и оформих всяка кифла от около 130 г тесто. Оставят се да втасат за още 15 минути. Върху намаслена повърхност се разточват топчетата тесто, на елипса, поръсват се с настърган кашкавал и се завиват кифлите. Подлеждат се в подготвени намаслени тави на разстояние около 3 см една от друга. Втасват още 30 минути.

Намазват се с разбито яйце и отново се оставят да втасат за още 15 минути. След това отново се намазват с яйце. Слагат се да се пекат в добре загрята фурна на 180-200 градуса около 7 минути, изваждат се и се поръсват обилно с кашкавал. Пекат се докато хванат хубав приятен тен, като внимавате да не се препече кашкавала.

Създавайте вкусни спомени на вашите деца и внуци. След години те ще ги топлят. Много вкусни, лесни и достъпни рецепти, придружени от уютни истории можете да намерите в книгата "И замириса на бабини гозби и спомени" на Ивинела Самуилова и Илиана Николова, която може да видите и поръчате тук https://ikhermes.bg/i-zamirisa-na-babini-gozbi-i-spomeni.html#additional





4 коментара:

  1. Записвам рецептата.Моят баща когато беше жив също си спомняше за някои приготвяни навремето бюреци.Но днес сортовете пшеница са други, булгура също не е същия.
    Поздрави Или и благодаря за автентичната рецепта ! Обичам старата българска кухня !

    ОтговорИзтриване
  2. Ей, ще им дойде ред- знам. Изкушават, много ❤️

    ОтговорИзтриване
  3. Разкошни кифли, Ил, с този кашкавал са станали перфектни, изобщо не съм се сещала , че могат и така да се догодят, идеята е чудесна и задължително ще я пробвам, обичам кифли с кашкавал. Поздрав най-сърдечен, Марчева

    ОтговорИзтриване
  4. О, тези кифли ще ги сънувам сега...

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...