вторник, 9 април 2019 г.

Салтимбока с пилешко




Вече съм опитвала една рецепта за Салтимбока със свинско, а днешната е  Салтимбока с пилешко. Много ми хареса представянето в Бон апети и бързичко направих и аз в мой вариант.
Приготвено по този начин на симпатични малки рулца, ястието е много ефектно. Така или иначе салтимбока буквално преведено означава  „скача в устата”, на малки рулца  е далеч по-лесно изпълнението на това упражнение J
Повече за Салтимбока съм писала в тази рецепта за Свинско Салтимбока и сега няма да се повтарям.

Истината е, че приготвиш ли веднъж това ястие, след това то ще се завърне отново на трапезата ти по един или друг начин. Дали ще избереш класиката с телешко, ще заложиш на пилешко, свинско или риба, или пък дори на тиквички... не е важно. Важно е, че винаги ще имаш вкусен и впечатляващ резултат. А приготвянето е мноого лесно.



1 пилешко филе пеперуда
около 150 г прошуто
малки листенца салвия
50 мл бяло вино (Поради липсата на Марсала, използвах бяло вино и коняк. Ако имате Марсала, сложете 50 мл)
1 с.л. коняк
50 г краве масло
4 с.л. зехтин
сол и черен пипер на вкус

250 г гъби (по желание)

Месото се разрязва с остър нож. Първо филетата се режат напречно на 3 или 4 тънички филийки и след това се разрязват на лентички около 2-3 см. Лентите прошуто аз разрязах на две по дължина.
Пилешкото се посолява и подправя с черен пипер.
Върху всяка лентичка прошуто се поставя лентичка пилешко, слага се листенце салвия и се завива на рулце. Забожда се с клечка за зъби.

Гъбите се почистват и се отстраняват пънчетата.



Зехтинът се загрява с 1 лъжица масло и в тигана се поставят приготвените рулца. Готвят се от всички страни до придобиване на вкусен загар. (Аз ги готвих под капак, защото много пръскат.) Заливат се с виното и коняка и готвенето продължава докато течността се редуцира на половина. Пилешкото се изважда.
В тигана се добавя останалото масло да се разтопи. Поставят се гъбите първо с отвора нагоре и се готвят докато станат златисти. След това се обръщат и готвенето продължава  и от другата страна. Накрая пак се обръщат с дупките нагоре, посоляват се и се изваждат от тигана.

Може да сервирате като във всяка гъбка поставите рулце Салтимбока и ако ви е останал сос от тигана, може да полеете леко с него.

Това е. Да ви е сладко!

2 коментара:

  1. Ил, обожавам салтимбока, независимо от месото! А тази чудесна чинийка ме кара да примлясквам! Целувки

    ОтговорИзтриване
  2. Или,
    мисля,че това ястие съм го виждала приготвено в друга форма в смисъл не като рулца.Но определено е много красиво поднесено с гъби.Чудесно изглежда.
    Поздрави и усмихната седмица !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...