неделя, 4 юни 2017 г.

Кашкавалки



Случвало ли ви се е да започнете да правите кашкавалки и след като замесите тестото, да разберете, че всъщност кашкавалът в хладилника е на привършване? Хех! На мен ми се случи :) Така става, като вземеш решение да приготвяш нещо минута преди да го започнеш и когато живееш в заблуда за наличностите в хладилника :)
Е, добре, че наблизо има магазини - да притичам набързо и да поправя проблема. Не, че не можеше тестото за кашкавалките да се превърне в нещо друго, но точно това исках да направя в този момент :)

Тестото, което приготвих, разделих на две части и оформих два вида кашкавалки. Първо бях решила да ги приготвя по първия начин, който ще предложа, но после реших да опитам и другия, защото повечето рецепти, които срещнах в нета изглеждаха така. Лично на мен повече се понрави първия вариант - хем са много пухкави, хем са с хрупкава коричка, но разбира се, и двата варианта са уникално вкусни!

Да ви кажа, не обичам да си купувам кашкавалки от пекарни, защото са ми прекалено тестени и не дотам изпечени. Но по друг начин стои въпросът с домашно приготвените кашкавалки. Добре изпечени са, въздушни, мекички, много ароматни и просто прекрасни!



Продукти:

200 мл топло прясно мляко
8 с.л. кисело мляко
100 мл олио
3 белтъка (може да сложите и 1 цяло яйце плюс 1 белтък)
2 с.л. захар
1 с.л. сол
1 кубче прясна мая
около 700-800 г брашно

около 400 г кашкавал
50 г краве масло
по желание чубрица и сирене

1 жълтък за намазване, смесен с 1 с.л. разтопено масло и 1 с.л. прясно мляко

В топлото прясно мляко се разтваря маята със захарта. Добавят се 4-5 с.л. брашно, разбърква се и се оставя да шупне. Брашното се пресява, отделят се 500 г от него и се прави кладенче. Изсипват се всички продукти, излива се втасалата мая и се замесва тесто, като постепенно се добавя от останалото брашно, докато се получи хубаво нелепнещо меко тесто. Може да не е необходимо да  добавите цялото количество брашно. Добавяйте по малко и измесвайте, докато тестото ви хареса. Оставя се да втаса, като се покрива с чиста кърпа.

Сега. На този етап може да си изберете кой от предложените варианти да направите или пък да направите и двата :) Аз ще напиша какво точно направих, вие ще си изберете.

Тестото се разделя на две.

За първия вариант се взима едната половина и се дели на 8 равни части. Всяка част се разточва на лента с дължина около 30 см и широчина около 7-8 см. Слага се настърган кашкавал в единия край, поръсва се 3-4 парченца масло и се завива внимателно на рулце. Рулцето се навива на кръгче. Така се постъпва с цялото тесто.
Поставят се в тава, застлана с хартия за печене.
Оставят се да втасат,  намазват се с жълтъка и се слагат да се пекат в загрята на 180 градуса фурна. След като съвсем леко се запекат, се изваждат и се поръсват с още кашкавал. Връщат се във фурната и се пекат до готовност.













За втория вариант - другата половина тесто се разточва на правоъгълник с размери 45 на 35 см.
Поръсва се обилно с настърган кашкавал, тук добавих и малко сирене и чубрица и се слага краве масло на парченца.


Завива се на хубаво руло, което леко се изтънява и изравнява с ръце.
Разрязва се на кръгчета с дебелина около 3 см.
Поставят се в тава, застлана с хартия за печене с разреза нагоре. Покриват се с кърпа и се оставят да втасат отново.



Намазват се с разбития с мляко и масло жълтък и се пекат в загрята на 180 градуса фурна. Отново - както и при горните - изваждат се от фурната след като леко се запекат и се поръсват с още малко кашкавал. Връщат се във фурната и се допичат, докато придобият хубав загар.

Това е. Вкусно и лесно!








7 коментара:

  1. Илиянка, те това са кашкавалки.И аз акто теб не купувам купешки-изобщо не ми харесват.
    Ще ги пробвам и аз твоите.
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Живе!
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
    2. По втория начин трябва ли да втасват като първите?Дари

      Изтриване
    3. Да, пропуснала съм. Оставят се да втасат, мажат се с жълтък и се слагат да се пекат.
      Сега ще поправя и горе.
      Благодаря!

      Изтриване
    4. аз също ги направих станаха разкощни

      Изтриване
  2. О, твоите тестени са ми любими, ама на море ще ходим брееее, спри се:))

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...